Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

32 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
c
sithik
{{inuseuntil|30 November 2012}}
[[Gambar:Olympic_flag.svg|thumb|250px|right|Gendera Olimpiade]]
'''PertandinganTetandhingan Olimpiade''' ([[French language|basa Perancis]]: ''les Jeux olympiques'', ''JO'')<ref name="olimpiade 1">[http://www.olympic.org/fr/ "French and English are the official languages for the Olympic Games."]Diaksès 7 Juli 2012</ref>, yaiku acara [[olahraga]] internasional petang tahunan sing nandingaké cabang-cabang [[olahraga]] mangsa ketiga lan mangsa rendeng lan dimèloni déning éwonan atlet sing pada saingan ing macem-macem pertandingan [[olahraga]]. Olimpiade yaiku kompetisi [[olahraga]] paling gedhé lan terkenal ing donya, kanthi luwih saka 200 negara sing pada mèloni.
 
Awalé, Olimpiade mung mlaku ing [[Yunani]] kuno nganti akhiré ing [[taun]] 393 M Olimpiade kuno iki dimandekaké déning Kaisar [[Romawi]], [[Theodosius]]. Olimpiade salanjuté diuripne menèh déning salah sijining bangsawan [[Perancis]] jenengé [[Pierre Frèdy Baron de Coubertin]] ing [[taun]] 1896. Ing kongres [[taun]] 1894 sing diselenggaraké ing [[Paris]], digawé Komite Olimpiade Internasional (IOC) lan ibu kota [[Yunani]], [[Athena]] dipilih dadi tuan rumah Olimpiade modern sing kapisan [[taun]] 1896. Salanjuté, saka [[taun]] 1896 tekan saiki, saben petang [[taun]] pisan Olimpiade Mangsa Ketiga terus dienekane kajaba taun-taun ing jaman [[Perang Donya II]]. Edisi khusus kanggo [[olahraga]] mangsa rendeng; Olimpiade Mangsa Rendeng, lekas diènekaké ing [[taun]] 1924. Awalé Olimpiade Mangsa Rendeng dienekake ing tahun sing pada karo Olimpiade Mangsa Ketiga, ananging saka [[taun]] 1994 Olimpiade Mangsa Rendeng diènèkaké saben petang [[taun]] pisan, karo kaletan wektu rong [[taun]] saka Panitia Olimpiade Mangsa Ketiga <ref name="olimpiade 2">{{id}}[http://www.olympic.or.id/index.php/section/games/type/1 SITUS RESMI KOMITE OLIMPIADE INDONESIA]Diaksès 19 Juli 2012</ref>.
[[Evolusi]] sing digandrungi dening IOC sing suwéné saka [[abad]] 20 tekan 21 wis ndadèkaké pirang-pirang éwah-éwahan ing panyelenggaran Olimpiade. Sak propirané kanggo njumbuhaké dilakokaké, kalebu uga panggawénan Olimpiade Mangsa Rendeng kanggo [[olahraga]] es lan salju, Paralimpiade kanggo atlet sing nduwé cacat fisik lan Olimpiade Remaja kanggo para atlet remaja. Ing perkembangané, Olimpiade wés ngadepi macem-macem tantangan, kayadené pada mboikot, migunakake [[obat]]-obatan, suap lan [[terorisme]]. Olimpiade uga dadi kesempatan gedhé [[kutha]] lan [[negara]] tuan rumah kanggo ngenalaké awaké déwé ing [[donya]].
 
Ing [[IndonesiaIndonésia]], Olimpiade sing kerep dikenal lan ajeg dimèloni yaiku Olimpiade Mangsa KetigaPanas. Indonesia déwé sing kepisan mèloni yaiku [[Olimpiade Helsinki 1952]] ing [[Finlandia]], lan ora tau mbolos mèloni Olimpiade ing taun-taun salanjuté kajaba ing [[taun]] 1964 lan 1980.<ref name="olimpiade 2"/>.
 
== Olimpiade kuno ==