Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

31 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
sithik
'''Kaisar Romawi''' inggih punika pemimpinpangrèh [[KekaisaranKakaisaran Romawi|Romawi]] sadangunipun periode [[KekaisaranKakaisaran Romawi|kekaisarankakaisaran]] (dipunwiwiti udakara [[27 SM]]). Bangsa Romawi boten gadhah satunggal istilah tartamtu kangge jabatan punika: gelar [[Bahasa Latin|latin]] kados ''[[imperator]]'', ''[[Oktavianus|augustus]]'', ''[[Kaisar|caesar]]'' (asal kata ''[[kaisar]]'' salebeting [[Bahasa Indonesia]]), lan ''[[princeps]]'' saged dipungayutaken dhateng jabatan punika. Salebeting praktekipun, kaisar inggih punika panguwaos ingkang inggil wonten Romawi lan panglima ingkang inggil [[legiun]] Romawi.
{{inuseuntil|28 Pebruari 2013}}
 
'''Kaisar Romawi''' inggih punika pemimpin [[Kekaisaran Romawi|Romawi]] sadangunipun periode [[Kekaisaran Romawi|kekaisaran]] (dipunwiwiti udakara [[27 SM]]). Bangsa Romawi boten gadhah satunggal istilah tartamtu kangge jabatan punika: gelar [[Bahasa Latin|latin]] kados ''[[imperator]]'', ''[[Oktavianus|augustus]]'', ''[[Kaisar|caesar]]'' (asal kata ''[[kaisar]]'' salebeting [[Bahasa Indonesia]]), lan ''[[princeps]]'' saged dipungayutaken dhateng jabatan punika. Salebeting praktekipun, kaisar inggih punika panguwaos ingkang inggil wonten Romawi lan panglima ingkang inggil [[legiun]] Romawi.
 
Minangka pamangku jabatan [[princeps Senatus]], kaisar saged bikak lan nutup saben wekdal [[senat]], nyusun agenda senat, damel aturan kangge dipunturuti dening senat, lan kepanggih kaliyan [[duta besar]] asing minangka sesulih senat. Njabat minangka [[pontifex maximus]] damel kaisar dados pemimpin paling inggil keagamaan, paring piyambakipun wewenang kangge mandegani sedaya upacara keagamaan, ngresikake kuil, ngatur surya Romawi (nambahake utawi busak dinten menawi dipunbetahaken), milih [[perawan vesta]] lan [[flamine]], mandegani [[Collegium Pontificum]] (perkumpulan pendeta), lan meringkas dogma agama Romawi.
== CatetanCathetan sikil ==
{{reflist}}
 
== Pranala jabanjaba ==
* {{en icon}} [http://www.roman-emperors.org/impindex.htm Ensiklopedia mengenai pemimpin Romawi]
* {{en icon}} [http://www.classicsunveiled.com/romeh/html/rulers.html Pemimpin Romawi]