Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

28 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
c
gawé using AWB
{{Taxobox_end}}
 
'''Krambil''' utawa '''klapa''' iku sawijining [[tanduran]] saka kulawarga ''[[Arecaceae]]''. [[Wit]] iki siji-sijining spésiés ing genus ''Cocos'', lan wité bisa nganti [[30]] [[mèter]] dhuwuré. [[Krambil]] utawa [[klapa]] uga ngarané wohé wit iki sing kulité atos lan dagingé awerna [[putih]]. [[Wit]] [['''krambil]]''' kalebu tanduran saka daerah [[tropis]], bisa tuwuh kanthi apik ing daerah pesisir senajan uga bisa urip ing daerah nggunung kang dhuwure [[1000]] saka segara nanging asile kurang apik.
 
[[Kembang]] klapa arané [["manggar"]].<ref name="internet5"/>
Saliyané bisa dadi [[woh]], [[manggar]] uga bisa di[[dèrès]] kanggo dijupuk [[legen]]é lan digawé [[Gula Jawa|gula jawa]].<ref name="internet5"/>
 
 
[[Woh]] [[klapa]] uga dienggo dadi bahan [[panganan]].<ref name="internet5"/>[[Sari]] [[daging]] [[klapa]] sing diperes diarani [[santen]].<ref name="internet5"/>
 
Banjur [[godhong]] '''krambil''' uga dienggo dadi [[bungkus]] panganan lan kagunan liya-liyané.<ref name="internet5"/>[[Godhong]] krambil sing isih [[enom]] lan wernané [[kuning]] diarani [["janur"]], sauntara sing wis [[ijo]] wernané utawa wis tuwa diarani [["blarak"]].<ref name="internet5"/>
 
BanjurSaliyané iku [[godhongwit]] [[krambilklapa]] kang aran [[glugu]] uga dienggo dadi bahan [[bungkusbangunan]] panganan lansing kagunancukup liya-liyanéapik.<ref name="internet5"/>[[Godhong]] krambilKayu singwit isih [[enom]] lan wernané [[kuning]]klapa diarani [["janurglugu"]], sauntara sing wising [[ijo]]Tanah wernané utawa wis tuwa diarani [["blarak"Jawa]].<ref name="internet5"/>
 
 
Saliyané iku [[wit]] [[klapa]] kang aran [[glugu]] uga dienggo dadi bahan [[bangunan]] sing cukup apik.<ref name="internet5"/>Kayu wit klapa diarani [["glugu"]] ing [[Tanah Jawa]].<ref name="internet5"/>
 
== Arane Perangan wit klapa ==
* [[cengkir]]
* [[degan]]
* [[krambil]]
==== Perangane Krambil ====
# [[kepeng]]
# [[cempol]]
# [[bathok]]
# [[krambil]]
# [[banyu krambil]]
# [[kenthos]]
== Asil olahan ==
=== Santen klapa ===
[[Santen]] klapa kalebu cairan kang bébas [[kolésterol]], awit [[lemak]] kang ana ing [[santen]] [[klapa]] kalebu [[lemak]] [[nabati]]. <ref name="internet1"> {{id}} [http://www.kohalal.com/content/santan-kelapa-m-s](dipunundhuh tanggal 18 April 2011)</ref>
[[Santen]] bisa digunakaké ing akéh masakan. <ref name="internet1"/> [[Santen]] uga bisa dadi bahan dhasar masakan. <ref name="internet1"/> Tuladhané masakan [[kari]],[[nasi lemak]],[[kuih-muih]],[[kek]], [[biskut]], [[kaya]], lan liya-liyané. <ref name="internet1"/> Saliyané kuwi uga akéh masakan [[tradisional]] kang nggunakaké [[santen]] kanggo kuah utawa bahan dhasar kanggo ngencéraké. <ref name="internet1"/> Kayata sega gandhul, [[sega gandhul]] iki masakan khas [[Pati]]. <ref name="internet1"/> Conto liyané yaiku soto. <ref name="internet1"/> Méh saben dhaérah nduwé masakan [[soto]], dadi ana kang diarani soto [[Kebumén]], soto [[Kudus]], soto [[kebo]], [[soto]] [[ayam]], soto [[kanjengan]] lan liya–iyané. <ref name="internet1"/> Soto kang nggunakaké santen biyasané diarani soto [[butheg]], déné soto [[bening]] biyasané soto kang ora nganggo santen. <ref name="internet1"/>
 
Santen kang wis di[[stéril]] luwih gampang digunakaké. <ref name="internet1"/> Santen iki biyasané diarani santen instan. <ref name="internet1"/> Saiki akéh pabrik-pabrik kang mroduksi [[santen]] [[instan]]. <ref name="internet1"/> Santen instan luwih praktis amarga ora usah [[marut]] lan [[meres]] [[klapa]], mung kari nyuwék bungkusé lan dicampur ing masakan. <ref name="internet1"/>
Santen instan utawa santen siap paké iki bisa awét nganti telung dina sawisé dibukak, nanging kudu disimpen ing kulkas supaya ora mambu. <ref name="internet1"/> Sadurungé nyampuraké santen masakan , kudu diocak-ocak dhisik. <ref name="internet1"/> Tujuwané supa sari utawa santen bisa nyampur kabéh ora menep utawa pecah yen dimasak. <ref name="internet1"/>
[[Santen]] [[instan]] rasane uga ora kalah [[gurih]] karo santen kang asalé saka peresan langsung. <ref name="internet1"/>
[[Santen kani]] yaiku santen kang [[kenthel]]. <ref name="internet1"/> Biyasane santen iki asil peresan kang sepisanan. <ref name="internet1"/> Dadi klapa kang wis diparut utawa diselépna banjur diperes nganggo [[banyu]], asil peresan kang sepisanan iki kang diarani [[santen]] [[kani]]. <ref name="internet1"/> Santen kani rasané luwih [[gurih]] lan luwih [[butheg]] utawa [[kenthel]]. <ref name="internet1"/>
=== Gula Jawa ===
[[Gula]] [[jawa]] biyasané diarani uga [[gula]] [[abang]], [[gula]] [[palem]] lan [[gula]] [[arèn]].<ref name="internet2"/> Gula iki asale saka deresan [[kembang]] klapa utawa kang diarani [[manggar]].<ref name="internet2"/> Dèrèsan [[manggar]] banjur diolah utawa dimasak nganti pekat lan dicithak dadi setengan lingkaran.<ref name="internet2"/> [[Gula]] [[jawa]] rasané [[legi]] rada [[gurih]].<ref name="internet2"/> [[Gula]] [[jawa]] biyasane digawedigawé [[bumbu]] [[rujak]] lan kanggo [[bumbu]] masakan liyane.<ref name="internet2"/> Gula jawa uga kena kanggo campuran bumbu lan marakaké [[sedhep]].<ref name="internet2"/> Umpamané [[bumbu]] [[cemedhing]], [[bumbu]] [[oséng]]-[[oséng]] [[kangkung]], lan liya-liyané.<ref name="internet2"/>
 
Kanggo para wanita [[gula jawa]] uga kena kanggo perawatan wajah.<ref name="internet2"/> Umumé wong wadon kepengin nduwé praupan kang resik lan cerah.<ref name="internet2"/> Ananging kadang thukul [[jerawat]], [[pori-pori]] wajah kang gedhé lan [[penuaan dini]].<ref name="internet2"/> Akéh-akéhé para wadon nggunakaké perawatan salon kayata [[''facial'']] lan [[totok wajah]].<ref name="internet2"/> Nanging ana cara [[alami]] kang ora mbebayani kanggo ngatasi pori-pori besar lan rai kang rada kusam. Carane yaiku nggunakake [[gula]] [[jawa]].
Es ''kelapa muda'' utawa és [[degan]] nduwé jeneng ''ngetrén'' [[és klamud]].<ref name="internet4">{{id}}[http://www.tabloidnova.com/[[id}}[http://www.tabloidnova.com/](dipunundhuh tanggal 18 April 2011)</ref> És klamud iki enak yen diombe wayah awan.<ref name="internet4"/> Biyasane es [[klamud]] uga dicampuri [[sirup]] kanggo nambahai rasa [[legi]].<ref name="internet4"/> Klapa klamud iku istilah kanggo klapa kang kemlamud utawa [[klapa bayi]] kang isih empuk lan rasané kaya-kaya bisa dipangan kanthi diklamuti.<ref name="internet4"/>
=== Asil liyané ===
Olahan primer [[daging]] [[klapa]] kang mateng kena kanggo substitusi utawa pengganti [[glepung]] kanggo nggawenggawé [[jajanan]].<ref name="internet5"/>
Jajanan iki kayata [[roti]], [[biskuit]] dan [[kué]]-kué kering, [[permén]], [[és krim]] lan liya-liyané.<ref name="internet5"/>
Bentuk olahan primér kang akeh digawé yaiku klapa parut kering[[''desiccated coconut'']].<ref name="internet5"/>
=== Pigunan saka wit klapa ===
Saben perangan wit krambil bisa kagunakake.
 
 
 
== Jinis ==
Klapa sawit [[''Elaeis'']] yaikun [[tanduran]] kang bisa ngasilaké [[lenga]] [[karbolin]].<ref name="internet5"/> Lenga iki bisa digunaké kanggo ngoréng panganan.<ref name="internet5"/> Klapa sawit uga kalebu tanduran industri kang penting awit bisa ngasilaké lenga masak lan lenga industri, uga bahan bakar [[''biodiese'']].<ref name="internet5"/> Indonesia kalebu negara kang ngasilake klapa sawit paling akeh ing donya.<ref name="internet5"/> Klapa [[sawit]] bisa urip ing [[Indonésia]] kayata ing dhaérah [[Acéh]], pantai timur [[Sumatra]], [[Jawa]] lan [[Sulawesi]].<ref name="internet5">{{id}}[http://www.sinartani.com/agriprosesing/jenis-kelapa-bahan-baku-makanan-ringan-1266292176.htm](dipunundhuh tanggal 18 April 2011)</ref>
=== Klapa kuning ===
Klapa [[kuning]] yaiku [[klapa]] kang kulité wernané [[kuning]]. <ref name="internet5"/>
Klapa iki biyasané diarani klapa [[gadhing]].<ref name="internet5"/>
Klapa [[gadhing]] bisa kanggo masak lan digawé [[és]] [[degan]].<ref name="internet5"/>
== Chatetan suku ==
{{reflist}}
 
 
== Pranala jaba ==
62.839

besutan