Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

5 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
c
nagara using AWB
}}
 
'''Persatuan Myanmar''' (uga dikenal minangka '''Burma''') iku sawijining [[negaranagara]] ing [[Asia Kidul-Wétan]]. Negara kanthi wiyar 680  km² iki wus dipréntah déning pamaréntahan militer wiwit [[kudeta]] taun [[1988]]. Negara iki sawijining ''[[negaranagara berkembang]]'' lan nduwèni populasi luwih saka 50 yuta jiwa. [[Ibu kutha]]né ana ing [[Yangon]] sadurungé dipindhah déning pamaréntahan junta militer ing [[Naypyidaw]] tanggal [[7 November]] [[2005]].
 
Ing taun 1988, ana gelombang demonstrasi gedhèn sing nentang pemerintahan junta militèr. Gelombang demonstrasi iki dipungkasi kanthi tindak kakerasan déning tentara marang para demonstran. Luwih saka 3000 jiwa kaprejaya.
 
== Pulitik ==
Owah-owahan jeneng saka Burma dadi Myanmar dipatrapaké déning pemerintahan [[junta militèr]] tanggal [[18 Juni]] [[1989]]. Junta militèr ngowahi jeneng Burma dadi Myanmar supaya ètnis non-Burma ngrasa dadi bagéyan saka negaranagara iki. Senadyan mangkono, owah-owahan iki ora diadopsi déning donya internasional sakabèhané.
 
Sawetara negaranagara [[Eropah]] kaya [[Inggris]] lan [[Irlandia]] sing ora ngakoni legitimasi kakuwasan junta militèr tetep nganggo jeneng "Burma" yèn ngarujuk marang negaranagara kasebut.
 
PBB, sing ngakoni hak negaranagara kanggo nemtokaké jeneng negaranénagarané, migunakaké jeneng Myanmar, semono uga [[Prancis]] lan [[Jerman]]. Ing [[Jerman]], kamentrian luar negeri migunakaké Myanmar, nanging mèh kabèh média Jerman migunakaké Burma.
 
Pemerintah AS, sing ora ngakoni legitimasi kakuwasan junta militèr tetep migunakaké Burma nanging mayoritas média gedhé kaya [[The New York Times]], [[CNN]] lan [[Associated Press]] migunakaké Myanmar.
 
== Pamérangan administratif ==
[[Gambar:Burma en.png|thumb|220px|14 negaranagara bagéyan lan divisi Myanmar.]]
{{Utama|Negara Bagéyan Myanmar}}
Myanmar dipérang dadi pitung negaranagara bagéyan (''pyine'') lan pitung divisi (''yin'').<ref>{{cite web|url=https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2051.html |title= Administrative divisions |accessdate=9 Juli|accessyear=2006|date=29 Juni 2006 |work=[[The World Factbook]] |publisher=[[Central Intelligence Agency]]}}</ref> Divisi mayoritas dipanggoni ètnis [[Bamar]], sauntara negaranagara bagéyan ([[Gambar:Pyinè.svg|60px]]) mayoritas dipanggoni ètnis-ètnis minoritas tinamtu. Saben negaranagara bagéyan lan divisi banjur dipérang manèh dadi distrik-distrik.
 
=== Divisi ===
 
== Kelompok etnis ing Myanmar ==
* '''[[Etnis Bamar]]/Burma'''. Rong protelon saka total warga Myanmar. Nganut agama Buddha, manggon ing sebagéyan gedhé wilayah negaranagara kajaba padésan.
* '''[[Etnis Karen]]'''. Suku sing nganut agama Buddha, Kristen utawa campuran. Ngupaya status otonomi sajroning 60 taun. Manggon ing pagunungan cedhak tapel wates karo Thailand.
* '''[[Etnis Shan]]'''. Etnis sing nganut agama Buddha sing isih kerabat karo ètnis Thai.
* '''[[Etnis Mon]]'''. Etnis sing nganut agama Buddha, manggon ing kawasan kidul cedhak tapel wates karo Thailand.
* '''[[Etnis Kachin]]'''. Akèh-akèhé nganut agama Kristen. Ètnis iki uga kasebar ing Cina lan India.
* '''[[Etnis Chin]]'''. Akèh-akèhé nganut agama Kristen, manggon ing cedhak tapel wates karo negaranagara India.
* '''[[Rohingya|Etnis Rohingya]]'''. Ètnis Muslim sing manggon ing saloré Rakhine, akèh sing wis ngungsi menyang Bangladesh utawa Thailand.
 
* {{en}} [http://www.myanmar.gov.mm/ Situs resmi]
* {{en}} [http://www.myanmar-tourism.com/ Situs resmi pariwisata]
* {{en}]} [http://www.dvb.no/ Democratic Voice of Burma]
* {{en}} [http://www.irrawaddy.org/ Irrawaddy, situs media alternatif]
* {{en}} [http://www.burmalibrary.org/ Online Burma Library]
62.839

besutan