Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

20 bèt wis ditambahake, 3 taun kepungkur
c
mbenakaké éjaan using AWB
|region = [[Timur Tengah]]
|government_type = [[Monarki]]
|p1 = Kerajaan IsraelIsraèl (kerajaan bersatu)
|flag_p1 = 3by2white.svg
|s1 =
|title_leader = [[Raja]]
}}
[[Gambar:The divided kingdom.jpg|right|thumb|250px|Kerajaan Serikat Salomo terpecah, kaliyan Yerobeam merintah sedaya Kerajaan IsraelIsraèl Utara (warni ijem ing peta)]]
'''Kerajaan Yehuda''' ({{Asma Ibrani|מַלְכוּת יְהוּדָה|Malḫut Yəhuda|Malḵûṯ Yəhûḏāh}}) gésang ing kalih periode ing sejarah Yahudi. Miturut [[Alkitab Ibrani]], kerajaan tuwuh ing Yehuda saksampuné pejah [[Saul]], ing [[suku Yehuda]] ngangkat [[Daud]], ingkang asalipun saking [[Suku Yehuda]], kanggé merintah wilayah kasébut. Saksampune pitung taun Daud dados raja [[Kerajaan IsraelIsraèl (kerajaan serikat)|Kerajaan IsraelIsraèl]] serikat. Ing masa-masa punika, [[Yerusalem]] dados [[ibukota]] saking kerajaan serikat. ({{ayat|2 Samuel|5|6|7}}) Ananging, ing sawetawis 930 SM, kerajaan serikat terpecah, kaliyan sédasa kaliyan kalih wélas [[suku IsraelIsraèl]] nolak cucu Daud [[Rehabeam]] dados raja mereka. Kerajaan Yehuda ingkang énggal tuwuh dados salah satunggaling pemerintahan, lan pemerintahan sanésipun ingkang dipuntépang kaliyan Kerajaan IsraelIsraèl, utawi IsraelIsraèl. Kerajaan Yehuda punika asring dipunsébat minangka '''Kerajaan Selatan''', ananging Kerajaan IsraelIsraèl amargi perpecahan kasebut dipunsébat Kerajaan Utara. Yehuda ngantos taunan 586 SM, ing kerajaan kasebut dipunserbu déning [[Kekaisaran Neo-Babilonia|Kekaisaran Babilonia]] ing ngandap Nebuzaradan, kepala pasukan pengawal [[Nebukadnezar II saking Babilonia|Nebukadnezar]]. ({{ayat|2 Raja-raja|25|8|21}}) kaliyan [[Pembuangan ing Babilonia|pengasingan penduduk]] lan penghancuran [[Kuil Pertama|Kuil]] lan Yerusalem, penghacuran kerajaan sampun purna.
[[Garis Daud|Dinasti Daud]] dipunwiwiti ing suku Yehuda ngangkat Daud minangka raja saksampune pejah Saul. Garis Daud kalajengan piyambakipun dados raja Kerajaan IsraelIsraèl serikat. Ing kerajaan serikat terpecah, suku Yehuda lan [[suku Benyamin|Benyamin]] ajeg nderek garis Daud, ingkang merintah ngantos kerajaan dipunhancuraken ing taun 586 SM. Menawi mekaten, garis Daud ajeg dipunhormati dening para buangan ing Babilonia, ingkang nghormati ''[[Rosh Galut]]'' dados raja ing pembuangan.
== Wilayah ==
[[Gambar:Levant 830.svg|thumb|250px|Peta [[Levant]] selatan, 830-an SM.
{{legend|#00ff00|Kerajaan Yehuda|border=#0d0}}
{{legend|#008000|[[Kerajaan IsraelIsraèl]]}}
{{legend|#777777|[[Bangsa Filistin|Negara Kota Filistin]]}}
{{legend|#ffff00|Kerajaan [[Edom]]|border=#db0}}
]]
 
Kerajaan Yehuda kaperang saking teritori suku [[suku Yehuda|Yehuda]], [[suku Simeon|Simeon]], lan [[Suku Benyamin|Benyamin]], sebuah wilayah kaliyan sawetawisipun {{convert|8900|km2|sqmi|0|abbr=on|sp=us}}. Ibukotanya adalah [[Yerusalem]], ingkang manggen ing teritori suku Benyamin.
 
Wilayah ingkang nyusun kerajaan kaperang saking wilayah ingkang dipuntepang dados ''Har Yehudah'' ("pegunungan (wilayah) curam"). Wilayah kasebut kawiwitan menika kediaman bangsa [[Keni]], [[Caleb]], [[Otniel]], lan ing Yerusalem bangsa [[Yebus]].
== Sejarah ==
{{Utama|Sejarah IsraelIsraèl lan Yehuda kuno}}
[[Gambar:PLATE4CX.jpg|thumb|left|Raja dan pasukan Yahudi di Yehuda kuno]]
 
Kerajaan serikat menika kesatuan saking kalih welas [[suku IsraelIsraèl]] ingkang gesang ing wilayah ing wanci punika merupakan IsraelIsraèl lan Palestina modern. Kerajaan punika kaperang saking 1030-930 SM.
 
Saksampune pejah [[Salomo]] (''[[Sulayman]]'') ing 931 SM, sedasa suku ing utara nolak nampi [[Rehabeam]] dados raja menika, lan dados gantos ing sawetawis taun 930 SM milih [[Yerobeam]], ingkang mboten saking garis Daud, dados raja . Kerajaan utara lajeng dipuntepang kaliyan [[Kerajaan IsraelIsraèl]] utawi IsraelIsraèl. Pemberontakan kedadosan ing [[Sikhem]], lan [[suku Yehuda]] menika ingkang kasisa kawiwitan ingkang nampi Keluarga [[Daud]]. Lajeng, saksampune [[suku Benyamin]] gabung kaliyan Yehuda, [[Yerusalem]] (ingkang manggen ing teritori Benyamin: {{ayat|Yosua|18|28}}) dados ibukota kerajaan enggal kasebut. Kerajaan kidhul dipunsebat kaliyan kerajaan Yehuda utawi Yehuda. {{ayat|2 Tawarikh|15|9}} juga menyebutkan bahwa anggota suku-suku [[suku Efraim|Efraim]], [[suku Manasye|Manasye]], lan [[suku Simeon|Simeon]] "melarikan diri" ing Yehuda ngantos pemerintahan [[Asa saking Yehuda]].
Raja [[Hizkia]] saking Yehuda (727-698 SM) ing Alkitab dipunsebataken dados pemrakarsa pembaharuan ingkang maksa hukum Yahudi nolak [[pemberhalaan]] (ing hal punika, penyembahan kaliyan [[Ba'al]]im and [[Asyera]] ing antawisipun dewa-dewa tradisional Timur Dekat).
<ref>http://scholar.cc.emory.edu:80/scripts/ASOR/BA/Borowski.html</ref><ref>{{ayat|2 Raja-raja|18|20}}</ref> Ngantos kekuasaanipun ugi tanggal [[inskripsi Siloam]] ing [[alfabet Fenisia|alfabet Ibrani Lama]].
Ing pemerintahan raja [[Yosia]] (640-609 SM) kedadosan reformasi agami. Miturut Alkitab, saat pemulihan dipunlampahi ing Kuil, sebuah 'Kitab Hukum' dipunpanggihaken (kemungkinan [[Kitab Ulangan]]).<ref>[http://www.infidels.org/library/modern/gerald_larue/otll/chap19.html] Lihat juga {{ayat|1 Raja-raja|13}}, {{ayat|2 Raja-raja|22|23|passage=y}} , {{ayat|2 Tawarikh|34|35}}</ref>
Ing 586 SM, bangsa Babilonia, ing ngandap raja [[Nebukadnezar II saking Babilonia|Nebukadnezar II]], ngepung Yerusalem. [[Kuil Pertama]] dipunhancuraken mekaten ugi kota Yerusalem. Ngantos ing wanci punika , penghancurkan dipunperingati dening tiyang Yahudo ing 9 ''Abib'', utawi ''[[Tisya B'Ab]]''.<ref>[http://www.jajz-ed.org.il/festivls/9avrka.html The Jewish Agency For IsraelIsraèl Homepage<!--Bot-generated title-->]</ref>
 
== Nabi-nabi Yehuda ==
* [[Amos]], mbabar ing Yehuda ananging berdakwah ing IsraelIsraèl
* [[Habakuk]]
* [[Mikha]]
 
== Raja-raja Yehuda ==
[[Gambar:Genealogy of the kings of IsraelIsraèl and Judah.png|thumb|400px|left|Genalogi raja-raja Yehuda & raja-raja IsraelIsraèl.]]<br style="clear:both" />
Kangge periode-periode punika, katah sejarawan nderek kronologi lami ingkang dipuntetapaken [[William F. Albright]] utawi [[Edwin R. Thiele]], utawi kronologi enggal dening [[Gershon Galil]] utawi [[Kenneth Kitchen]], sedaya dipunpaparaken ing ngandap punika. Sedayanipun [[Sakderenge Masehi]] (SM).== Lihat pula ==
* [[Kerajaan IsraelIsraèl]]
 
== Cathatan Suku ==
{{Reflist}}
 
 
== Pranala Njaba ==
* [http://www.dinur.org/1.html?rsID=219 The Jewish History Resource Center] Project of the Dinur Center for Research in Jewish History, The Hebrew University of Jerusalem
* [http://www.complete-bible-genealogy.com/judah_israel_kings.htm Complete Bible Genealogy] A synchronized chart of the kings of Judah and IsraelIsraèl
 
{{Raja IsraelIsraèl}}
 
[[Kategori:Sejarah IsraelIsraèl kuno| ]]
[[Kategori:Bekas kerajaan di Asia|Yehuda, Kerajaan]]
[[Kategori:Bekas Teokrasi]]
62.448

besutan