Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

1 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
c
mbenakaké éjaan using AWB
| population_note =
| population_total = 15.907.000
| population_metro = 17.856.000 [http://www.demographia.com/db-cairo.htm]
| timezone = [[EET]]
| utc_offset = +2
| footnotes = }}
[[Gambar:EgyptAlQahirah.png|thumb|left|100px|Kairo ing Mesir.]]
'''Kairo''', ing [[basa Arab]]: <big><big>"القاهرة"</big></big>, lan di[[alihaksara]]kaké kaya ''al-Qāhirah'', iku [[ibu kutha]] [[Mesir]].
 
Tlatah Kairo Raya nduwé pedhunung kurang luwih 16 [[yuta]] jiwa. .<ref>[http://www.demographia.com/db-worldua.pdf Demographia.com].</ref> Kairo kuwi kutha metropolitan kang paling akèh pedunungé nomer 16 ing donya, lan paling akèh nomer siji ing [[Afrika]]. <ref>[http://www.unu.edu/unupress/unupbooks/uu26ue/uu26ue0d.htm Tantangan tuwuhing pedunung ing kutha Kairo].</ref> Kutha iki siji-sijiné kutha Afrika sing nduwé sistim [[metro]]. Déning warga lokal, kutha iki diarani ''Misr'' utawa ''Masr'', jeneng nagara iki.
 
Kutha Kairo ditemokaké taun [[969]] minangka tlatah Kalifah [[Fatimid]], lan ibukutha ekonomiékonomi lan administratif kang sabeneré yakuwi kutha ing sacedhaké: [[Fustat]]. Sawisé Fustat ambruk ing taun 1168/1169, kanggo nyegah supaya ora karebut déning para Satriya Perang Salib Kristen Eropah (''Crusaders''), ibukutha administratif [[Mesir]] banjur dialihaké menyang Kairo nagnti saiki.
 
== Sajarah Kairo ==
[[Fostat|Al-Fostat]], ditemokaké taun [[751]] cedhak kutha-kutha Mesir liyané, klebu ibukutha lawas [[Memphis, Mesir|Memphis]], [[Heliopolis]], [[Giza]] lan bèntèng [[Byzantine]] ing [[Bèntèng Babylon|Babylon-ing-Mesir]]. Fustat sakjané dibangun minangka kutha anyar kanggo garnisun militer pasukan Arab lan minangka lokasi pusat kang paling cedhak saka [[Arabia]] kang bisa diaksèd liwat [[Kali Nil]]. Fustat dadi pusat regional [[Islam]] jroning periode [[Umayyad]] lan panggonan pungkasan pemimpin Umayyad, [[Marwan II]], ngadhepi kaum [[Abbasid]]. Sabanjuré, jroning jaman [[Fatimid]], Al-Qahira (Kairo) ing sa-lor-é Fustat, sacara resmi didadèkaké ibukutha ing taun [[969]]. Atusan taun, Kairo tuwuh lan nyerep kutha-kutha lokal liyané kayadéné Fustat, nanging taun [[969]] dianggep "taun madeg" minangka kutha modhèrn.<ref>{{cite web|url=http://www.saudiaramcoworld.com/issue/196905/cairo-a.millennial.htm|title=Cairo, a Millennial|accessdate=2007-08-09|author=Irene Beeson|pages= 24, 26-30 |date=September/October 1969|publisher=[[Saudi Aramco World]]}}</ref>
 
Ing taun [[1250[]], para tentara budhak [[Mamluks]] nguwasani Mesir lan mimpin saka ibukutha Kairo nganti taun [[1517]], yakuwi nalika dikalahaké déning [[Kakaisaran Ottoman|Ottoman]]. Tentara [[Napoleon]] saka [[Prancis]] tau nguwasani Mesir sedhéla, yakuwi taun [[1798]] nganti [[1801]], sawisé kuwi sawijining perwira Ottoman, [[Muhammad Ali saka Mesir|Muhammad Ali]] ndadèkaké Kairo ibukutha Karajaan mandhiri wiwit taun [[1805]] nganti [[1882]]. Kutha iki sabanjuré tiba ing panguwasané [[Inggris]] nganti Mesir mardika ing taun [[1922]].
== Geografi ==
 
Kairo dumunung ing gisik lan pulo (dhèlta) [[Kali Nil]] ing [[Mesir]] sisih lor, sakidulé titik pamisahan Kali Nil ninggalaké tlatah [[gurun]] lan pecah dadi loro.
 
Pérangan kutha lawas dumunung ing sisih wétan kali. Saka kana, kutha iki nyebar mangulon, ngubengi tlatah tetanèn ing gisiking [[Kali Nil]]. Tlatah sisih kulon iki, dibangun niru kutha [[Paris]] déning [[Isma'il Pasha|Ismail Agung]] ing tengahan abad ka-19, ditandhani anané
Kairo dumunung ing gisik lan pulo (dhèlta) [[Kali Nil]] ing [[Mesir]] sisih lor, sakidulé titik pamisahan Kali Nil ninggalaké tlatah [[gurun]] lan pecah dadi loro.
 
Pérangan kutha lawas dumunung ing sisih wétan kali. Saka kana, kutha iki nyebar mangulon, ngubengi tlatah tetanèn ing gisiking [[Kali Nil]]. Tlatah sisih kulon iki, dibangun niru kutha [[Paris]] déning [[Isma'il Pasha|Ismail Agung]] ing tengahan abad ka-19, ditandhani anané
 
 
== Kutha kembar ==
* [http://www.cairo.yatb.info/ Cairo]
 
{{geo-stub}}
{{Distrik ing Kairo}}
{{Situs Warisan Donya ing Mesir}}
[[Kategori:Ibukutha ing Afrika]]
[[Kategori:Kutha ing Mesir]]
 
 
{{geo-stub}}
62.731

besutan