Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

10 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
c
mbenakaké éjaan using AWB
'''Nagara''' kuwiiku sawijining [[wilayah]] ing [[bumi]] kang kakuwasan [[pulitik]], [[militer]], [[ékonomi]], [[sosial]] lan [[budaya]]né ditata déning pamaréntahan kang nan ing wilayah kasebut. <!--nagara yakuwiyaiku pranata organisasi masyarakat kang berbeda dengan bentuk organisasi lain terutama karena hak nagara untuk mencabut nyawa seseorang.--> Supaya bisa diarani minangka nagara kudu ndarbèni rakyat, yaiku wong-wong kang nampa anané organisasi iki. Syarat liyané yakuwiyaiku anané wilayah tartamtu papan nagara iku manggon. Bab liyané apa kang diarani kadhaulatan, yakuwiyaiku nagara diakoni déning wargané minangka kang nyekel kakuwasan paling dhuwur ing wilayah panggonan nagara.
 
== Anané nagara ==
Anané nagara, kaya [[organisasi]] umumé, yakuwiyaiku kanggo nggampangké anggotané ([[rakyat]]) nggayuh tujuan utawa gegayuhané. Kepénginan iki dirumusaké jroning sawiji dokumen kang diarani [[Konstitusi]], klebu ing jeroné ''nilai-nilai'' kang dipikul dhuwur déning rakyat minangka anggota nagara. Minangka dokumen kang nyantumaké gegayuhan rakyat, maksud didegaké nagara, Konstitusi minangka dokumen hukum paling dhuwur ing sawijining nagara. Mulané konstitusi uga ngatur cara-cara nata nagara. Konstitusi ing Indonesia diarani [[Undhang-Undhang Dhasar]].
<!--
Dalam bentuk modern nagara terkait erat dengan keinginan rakyat untuk mencapai kesejahteraan bersama dengan cara-cara yang [[dhémokrasi|demokratis]]. Bentuk paling kongkrit pertemuan nagara dengan rakyat adalah pelayanan [[publik]], yakni pelayanan yang diberikan nagara pada [[rakyat]]. Terutama sesungguhnya adalah bagaimana nagara memberi pelayanan kepada rakyat secara keseluruhan, fungsi pelayanan paling dasar adalah pemberian rasa aman. nagara menjalankan fungsi pelayanan keamanan bagi seluruh rakyat bila semua rakyat merasa bahwa tidak ada ancaman dalam kehidupannya. Dalam perkembangannya banyak nagara memiliki kerajang layanan yang berbeda bagi warganya.
-->
== Pangertèn nagara miturut para ahli ==
* '''George Jellinek''' <br />''Nagara kuwiiku paguyuban kakwuasan saka seklompok manungsa kang wis manggon ing wilayah tartamtu.''
* '''George Wilhelm Friedrich Hegel''' <br />''Nagara minangka paguyuban kasusilan kang muncul minangka sintesis saka kamardikan individual lan kamardikan universal''
* '''Krannenburg''' <br />''Nagara kuwiiku sawijining opaguyuban kang timbul amarga ana kepénginan saka sawiji golongan utawa bangsané dhéwé''.
* '''Roger F. Soltau''' <br />''Nagara kuwiiku alat utawa wewenang kanggo ngatur utawa ngendalèkaké ''persoalan bersama'' tumrap masyarakat''.
* '''Prof. R. Djokosoetono''' <br />''Nagara kuwiiku sawijining paguyuban manungsa utawa kumpulan manungsa kang ana ing ngisor siji pamaréntahan kang padha.''
* '''Prof. Mr. Soenarko''' <br />''Nagara kuwiiku paguyuban padunung kang ndarbèni daerah tartamtu, kang kakuwasan nagara lumaku ing kana minangka sawijining kadhaulatan.''
 
== Delengen uga ==
62.839

besutan