Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

10 bèt wis dibusak, 3 taun kepungkur
c
→‎top: mbenakaké éjaan using AWB
|-
| align=center width=148 |
| align=center width=148 |
 
|-
|-
| [[Pedunung]]<br />&nbsp;– Total (2005)<br />&nbsp;– % dari Spanyol<br />&nbsp;– [[Kapadhetan]]
| [[Daftar wilayah otonomi Spanyol miturut pedunungpadunung|Peringkat ka- 1]]<br />&nbsp;7.849.799<br />&nbsp;17,9%<br />&nbsp;89,95/km²
|-
| [[Demonim]]<br />&nbsp;– [[basa Inggris]]<br />&nbsp;– [[basa Spanyol]]
|}
 
'''Andalusia''' ([[basa Spanyol]]: ''Andalucía'') kuwiiku sawijining [[wilayah otonomi ing Spanyol|komunitas otonomi]] [[Spanyol]]. Andalusia kuwiiku wilayah otonomi kang paling padhet pedunungépadunungé lan kang kaloro paling gedhé saka 17 wilayah kang amangun Spanyol. Ibu kuthané yakuwiyaiku [[Sevilla]].
 
Andalucia diwatesi, ing sisih lor déning [[Extremadura]] lan [[Castilla-La Mancha]]; ing sisih wétan déning [[Murcia]] lan [[Laut Mediterania]]; ing sisih kulon déning [[Portugal]] lan [[Samudra Atlantik]] (kidul-kulon); ing sisih kidul déning [[Segara Mediterania]] (kidul-wétan) lan [[Samudra Atlantik]] (kidul-kulon) kahubungaké déning [[Selat Gibraltar]] ing pucuk kidul kang misahaké [[Spanyol]] karo [[Maroko]]. Uga ing sisih kidul tlatah iki wewatesan karo [[Gibraltar]], koloni [[Britania Raya]].
[[Gambar:Mosque Cordoba.jpg|thumb|left|250px|mesjid ing Andalusia]]
Jeneng Andalusia asal saka jeneng [[basa Arab]] "Al Andalus", kang ngarujuk marang bagéan saka [[jazirah Iberia]] kang biyèn ana ing ngisor pamaréntahan [[Muslim]]. Sajarah Islam Spanyol bisa ditemokaké ing "gapura" [[al-Andalus]]. [[Tartessos]], ibu kutha Peradaban Tartessos kang biyèn agung lan kuasa, dumunung ing Andalusia, lan dikenal jroning Alkitab kanthi jeneng Tarsus. Luwih akèh informasi bab wilayah iki bisa ditemokaké jroning ''entri'' ''[[Hispania Baetica]]'', jeneng provinsi Romawi kang biyèn dumunung ing wilayah iki.
 
Budhaya Andalusia akèh dipengaruhi déning pamaréntahan Muslim ing wilayah iku sajroning wolung abad, kang pungkasan taun 1492 kanthi penaklukan Granada déning raja lan ratu Katulik.
 
Basa Spanyol kang digunakaké ing [[bawana Amérika]] umumé minangka turunan saka [[dhialèk Andalusia]] saka [[basa Spanyol|Spanyol Castilian]] amarga peranan kang dimainaké déning Sevilla minangka "gapura" menyang wilayah-wilayah Spanyol ing Amérika ing abad ka- 16 lan 17.
* [[Sevilla (provinsi)|Sevilla]]
 
Kutha-kutha Andalusia liyané yakuwiyaiku:
* [[Algeciras]], Cádiz
* [[Jerez]], Cádiz
* [[Úbeda]] lan [[Baeza]], Jaén
 
Andalusia kuwiiku minangka panggonan lairé musik [[flamenco]] lan [[adu banthèng]].
 
Dina Andalusia dirayakaké saben tanggal [[28 Februari]].
62.371

besutan