Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

6 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
c
→‎top: Éropah using AWB
[[Gambar:Parthenon from west.jpg|thumb|250px|Parthenon minangka simbul budaya Yunani kuna]]
 
'''Yunani kuna''' ngarujuk marang pèriode [[Sajarah Yunani]] ing [[Èra Klasik]], kang yakuwi wiwit saka [[abad ka-8 SM|750 SM]]<ref>standard tanggal yakuwi [[776 SM]] utawa [[Olimpiade]] kapisan. Ana kang njembaraké pèriode nganti [[1000]] SM kalebu [[Invasi Dorian]] lan [[Yunani jaman pepeteng]].</ref> ([[Pèriode Archaic ing Yunani|pèriode archaic]]) nganti [[146 BC]] ([[Pertempuran Corinth (146 SM)|panaklukan Romawi]]). Jaman iki dianggep dadi budaya ''seminal'' (nggawa owah-owahan) kang dadi dhasaré peradaban bangsa kulon. [[Budaya Yunai]] nduwèni pengaruh kang kuwat tumrap [[Kakaisaran Romawi]], kang nggawa kabudayan iki menyang [[ÉropahhhÉropah]].
 
Peradaban Yunani kuna nduwèni pangaruh wigati marang basa, [[pulitik]], sistem [[pendhidhikan]], [[filsafat]], [[sains]], lan [[seni]], mbangkitaké [[Renaissance]] ing [[ÉropahhhÉropah Kulon]] lan kabangkitan sajroning mangsa [[Neoklasik]] ing abad ka-18 lan ka-19 ing [[ÉropahhhÉropah]] lan [[Amerika]].
 
== Delengen uga ==
62.839

besutan