Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

6 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
}}
 
'''Kosovo''' ([[basa Albania]]: ''Kosova'' utawa ''Kosovë'', [[basa Serbia]]: ''Косово'', alihaksara: Kosovo) iku sawijining wilayahwewengkon kang dumunung ing [[Éropah]] sisih kidul-wétan. Kosovo wewatesan karo [[nagara]] [[Serbia]] ing sisih lor, [[Montenegro]] ing sisih kulon, sarta [[Albania]] lan [[Makedonia]] ing sisih kidul. Sadurungé, Kosovo minangka sawijining provinsi otonom ing nagara [[Serbia]], ing sangisoré administrasi [[Perserikatan Bangsa-Bangsa|PBB]], nanging nalika tanggal [[17 Februari]] [[2008]] Kosovo ndhéklarasèkaké kamardikan sacara sapihak.<ref>[http://www.detiknews.com/index.php/detik.read/tahun/2008/bulan/02/tgl/17/time/223530/idnews/895394/idkanal/10 Detik.com Kosovo Deklarasikan Kemerdekaan dari Serbia] url diakses 23 Feb 2008.</ref> Déklarasi iki ora disarujuki déning [[Serbia]], nanging didhukung déning nagara-nagara Kulon. Ibukota Kosovo yaiku kutha [[Priština]]. Kamardikan Kosovo wis diakoni sacara resmi déning sawetara nagara-nagara, ing antarané yaiku [[Albania]], [[Amérika Sarékat]], [[Britania Raya]], [[Prancis]], lan [[Turki]]. Negara kang nulak kamardikan Kosovo antara liya [[Republik Rakyat Cina]], [[Rusia]], lan [[Serbia]]. [[Indonesia]] durung ngakoni kamardikané. ''Departemen Luar Negeri'' Indonesia nyatakaké yèn Indonesia kudu ati-ati ngakoni kamardikan Kosovo.<ref>[http://www.detiknews.com/index.php/detik.read/tahun/2008/bulan/02/tgl/18/time/075322/idnews/895430/idkanal/10 Detik Com: Indonesia Belum Akui Kemerdekaan Kosovo] url diakses 23 Feb 2008.</ref>
 
Kosovo dadi papan pasulayan wilayahwewengkon kang isih lumaku antara pamaréntah Serbia lan pedunungépadunungé kang mayoritas dumadi saka etnis [[Albania]]. Wektu madegé nagara [[Yugoslavia]], Kosovo dadi provinsi Serbia kanthi status Daerah Otonomi Khusus. Nanging wiwit [[Perang Kosovo]] wis ana ing sangisoré pangawasan [[PBB]] minangka sawijining tlatah protektorat.
 
== Sajarah ==
=== Jaman kuna ===
[[Image:Dardania kingdom.png|thumb|left]]
Kosova dikenal ing jaman kuna minangka [[Dardania]]<ref>[http://www.albanianhistory.net/texts/AH1883.html Arthur Evans, “Some Observations on the Present State of Dardania,” R. Elsie ed., ''Albanian History'']</ref> (saka tembung basa Albania ''dardhë'' = pear; tegesé ''Lemah Pear'') tumraping suku Illyrian Dardani.<ref>Noel Malcolm, ''Kosovo: A Short History'' (UP: New York, 2003) 31.</ref><ref>Aleksandar Stipcevic, ''Iliri'', p.30</ref><ref>Mirdita, ''Studime dardane'', pp.7-46</ref><ref>Papazoglu, ''Central Balkan Tribes'', pp.210-69</ref><ref>Katicic, ''Ancient Languages'', pp.179-81</ref><ref>Papazogu, "Dardanska onomastika"</ref> Sumber sajarah nyebutaké sawijining Krajaan Dardania ing abad ka- 4 SM, déné sajarawan Yunani lan Romawi mratélakaké yèn wong kana sregeb, ramah lan duwé kabudayan luhur.<ref name="Bep Jubani 2002">Bep Jubani et al., ''Historia e popullit shqiptar: për shkollat e mesme'' (Libri Shkollor: Prishtinë, 2002) 26-29.</ref> Raja-raja kang wigati yaiku [[Longarus]], Monunius, lan Bato, kang sering ngonokakénganakaké paperangan nglawan [[Macedon]] lan sering olèh kamenangan.<ref name="Bep Jubani 2002"/> Ana uga cathetan perang karo bangsa Celt. Dardania iku misuwur bab sumber tambang emas, lan tulisan kuna nyebutaké yèn Dardani minangka tlatah kang ngasilaké watu aji (permata). Kutha gedhé ing jaman semana kalebu Damastion, Naissus ([[Nis]]), Scupi ([[Skopje]]), lan Ulpiana.<ref>[http://www.shqiperia.com/kat/m/shfaqart/aid/71.html Historia e Shqipërisë, “Mbretëria e Dardanisë: Territori dhe popullsia,” Shqiperia.com]</ref>
 
Dardania dikuwasani déning Romawi ing abad ka-1 SM. lan nyumbang [[Kakaisaran Romawi]] kanthi sawetara kaisar kang misuwur, kalebu [[Konstantin kang Agung]]. Agama Kristen wiwit nyebar nalika [[Nicetas of Remesiana|Niketas Dardani]], nyiptakaké buku kidung pujian Kristen kang wiwitan.
[[Gambar:Balkan Wars Boundaries.jpg|thumb|200px|right|Tapel wates ing Balkan sawisé [[Perang Balkan kapisan|Prang Balkan kapisan]] lan [[Perang Balkan kapindho|kapindho]].]]
 
Ing taun [[1912]], jroning [[Perang Balkan]], tlatah Kosovo dikuwasani déning [[Krajaan Serbia]], sawetara iku tlatah [[Metohija]] ([[basa Albania]]: ''Lembah Dukagjini'') dikuwasani déning [[Krajaan Montenegro]]. Banjur kadadéyan èksodhus para pedunungpadunung Albania. Bab iki dipratélakaké déning [[Leon Trotsky]], sawijining wartawan saka koran ''Pravda'' wektu jaman semana. Panguwasa Serbia banjur ngrencanakaké bakal ngonokakénganakaké rekolonisasi tumrap Kosovo.<ref>[http://www.elsie.de/pdf/B2002GatheringClouds.pdf Elsie, R. (ed.) (2002): "''Gathering Clouds. The roots of ethnic cleansing in Kosovo. Early twentieth-century documents''"]. Dukagjini Balkan Books, Peja (Kosovo, Serbia). ISBN 9951-05-016-6</ref> Akèh kulawarga Serbia kang pindhanh menyang tlatah Kosovo, kanggo nyiptakaké kaseimbangan demografi antara pedunungpadunung Albania lan Serbia. Akèh pedunungpadunung Albania ngungsi menyang tkatah pagunungan lan omah-omah wong Albania lan Turki dirusak. Parebutan manèh tlatah Kosovo dianggep dadi panyebab [[Perang Kosovo]] taun [[1389]]. Jroning Konperènsi para Duta ing London taun [[1912]] kang dipimpin déning Sir Edward Grey, mentri jaban rangkah Inggris, Krajaan Serbia lan Montenegro disarujuki duwèni kadhaulatan ing Kosovo.{{Fact|date=February 2008}}
<!--
===Jaman Yugoslavia===
[[Gambar:Kosovo ethnic 2005.png|right|thumb|180px|Komposisi etnik Kosovo taun [[2005]] miturut [[OSCE]].]]
 
Miturut survé ''Kosovo in Figures 2005'' saka Kantor Statistik Kosovo,<ref>{{cite web |url=http://www.ks-gov.net/esk/esk/pdf/english/general/kosovo_figures_05.pdf |format=PDF |title=Kosovo in figures 2005 |author=UNMIK |publisher=Ministry of Public Services}}</ref><ref>{{cite web |url=http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4385768.stm |title=Muslims in Europe: Country guide |author=BBC News |date=23/12/05}}</ref><ref>{{cite web |url=http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/country_profiles/3524092.stm |title=Regions and territories: Kosovo |author=BBC News |date=20/11/07}}</ref> Gunngé pedunungpadunung Kosovo watara 1.9 lan 2.2 yuta, dumadi saka etnik:
 
* 92% [[Albania]]
* 1% [[Wong Turki|Turki]]
 
[[Islam]] minangka [[agama]] kang mayoritas, dianut déning mayoritas pedunungpadunung ing komunitas etnik Albania, Bosniak, Gorani, lan Turki, lan sawetara wong ing komunitas Roma/[[Ashkali]]/[[Mesir]], senajan agama ora pati dadi faktor wigati ing masyarakat. Retorika agama uga ora dadi wacana masyarakat ing komunitas Muslim, mesjid-mesjid ora pati ramé, lan busana lan budaya muslim uga ora pati kawistara. PedunungPadunung Serbia, watara 100,000 nganti 120,000 jiwa, umumé nganut agama [[Kristen Ortodhok]] Serbia.
 
== Pamérangan administrasi ==
 
[[Kategori:Kosovo| ]]
[[Kategori:WilayahWewengkon kang dadi pasulayan]]
[[Kategori:Nagara sing ora diakoni]]
 
62.839

besutan