Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

39 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
c
éjaan, replaced: yaiku → ya iku (3) using AWB
 
'''Jeruk''' iku [[tetanduran]] [[perdu]] [[tropis]] lan [[subtropis]] sing ngasilaké woh sing jenengé padha.<ref name="internet1"/> Woh jeruk iku bunder.<ref name="internet1"/> Kulité ana sing [[ijo]], ana sing [[kuning]]. Rasané ana sing [[kecut]], ana sing [[legi]].<ref name="internet1"/>
Jeruk iku kalebu [[pala gumantung]], yaikuya iku wit-witan kang gumandhul ana ing dhuwur wit.<ref name="internet1"/>
== Jinisé ==
=== Jeruk keprok ===
 
Salah sijining penelitian kang jenenge Daily Mail njléntréhaké yen woh jeruk keprok utawa ''Citrus reticulata'' uga bisa ncegah penyakit liyané, kayata diabétes, stroke lan kanggo penderita obésitas. Jeruk keprok uga bisa nglunturaké lemak.
Jeruk keprok ngandhut nobiletin, yaikuya iku pigmén utawa zat warna kang ditemokaké ing kulit jeruk keprok. Jeruk iki uga nduweni tangeritin, yaikuya iku senyawa antikanker.
Tangeritin kalebu senyawa methoxyflavone kang nduwé poténsi agén antikanker.
Peneliti saka University of Western Ontario, Kanada, njléntréhaké yèn tikus kang diwénéhi nobiletin bisa njaga awaké saka obesitas.
Kembangé nduwéni bentuk kaya [[bintang]], wernané [[putih]] rada [[abang]] utawa [[putih]] rada [[kuning]].<ref name="internet3"/> Jeruk purut bentuké bulat telur, kulité ijo ana kerut-kerutane, lan mrenthel-mrenthel.<ref name="internet3"/> Jeruk purut rasané [[kecut]] rada [[pait]], biyasané kanggo [[masak]], nggawé jajanan utawa [[manisan]].<ref name="internet3"/> [[Cangkok]] lan [[wiji]] dadi cara paling apik kanggo nangkaraké [[jeruk purut]].<ref name="internet3"/>
==== Dasanama ====
[[Sumatera]]: unte mukur, u. pangir [[(Batak)]], lemau purut, l. sarakan [[Lampung)]], lemao puruik [[(Minangkabau)]], dema kafalo [[(Nias)]].<ref name="internet3"/> [[Jawa]]: limau purut, jeruk wangi, jeruk purut [[(Sunda, Jawa)]].<ref name="internet3"/> [[Bali]]: jeruk linglang, jeruk purut. <ref name="internet3"/>[[Flores]]: mude matang busur, mude nelu. [[Sulawesi]]: ahusi lepea (Seram), lemo puru (Bragi.s).<ref name="internet3"/> [[Maluku]]: Munte kereng (Alf'uru), usi ela [[(Amhoh)]], lemo jobatai, wama faleela [[(Halmahera)]].<ref name="internet3"/> NAMA ASING Kaffir lime leaf and zest (I), bai magrut (T), Kabuyao, percupin orange, citron combara.<ref name="internet3"/> NAMA SIMPLISIA ''Citri hystricis Folium'' (daun jeruk purut), ''Citri hystricis Pericaipium'' (kulit buah jeruk purut).<ref name="internet3"/>
 
=== Jeruk kingkit ===
===Jeruk bali===
Jeruk bali akeh manfaate tumprap kasehatan.<ref name="internet4">{{id}}[http://health.kompas.com/read/2011/03/09/08213033/Turunkan.Kolesterol.dengan.Jeruk.Bali health.kompas.com](dipunundhuh tanggal 11 April 2011)</ref> Jeruk bali ngandhut pektin luwih akeh tinimbang jeruk liyane.<ref name="internet4"/>[[Pektin]] iki bisa ngurangi [[kolésterol]] lan uga bisa ngurangi risiko penyakit [[jantung]].<ref name="internet4"/>
Rasane [[kecut]] [[legi]] lan bentuke bunder, ukurané luwih gedhé tinimbang jeruk liyane.<ref name="internet4"/> Kulit jeruk bali biyasané kanggo nggawé [[dolanan]] mobil-mobilan.<ref name="internet4"/> Ananging dolanan iki biyasane mung kanggo bocah sing urip ing desa.<ref name="internet4"/> [[Daging]] jeruk bali ambune [[seger]] Lan ngandhut akeh [[banyu]]. [[Jeruk]] iki bisa dipangan langsung sawise dionceki utawa kanggo campuran [[salad]] lan [[rujak]].<ref name="internet4"/>
 
[[Daging]] [[putih]] kang ana ing antarané [[kulit]] njaba lan woh kang ana banyuné, bisa digawé manisan.<ref name="internet4"/> Daging putih iki nduweni [[kelenjar]] minyak.<ref name="internet4"/> Ing [[Vietnam]] [[kembang]] [[jeruk bali]] kang wangi dienggo nggawe [[farfum]].<ref name="internet4"/> Kayu jeruk bali uga kanggo nggawe alat dapur.<ref name="internet4"/>
==== Antibaktéri ====
Para panaliti saka [[Universitas Jagiellonian]] [[Polandia]] njléntréhaké yen jeruk bali ngandhut antibaktéri lan [[antioksidan]] kang bisa nenangaké sistem getah [[weteng]].<ref name="internet4"/> [[Dr Thomas Brzozowski]] ketuwa panaliti nyaranaké supaya wong kang nandang penyakit tukak lambung mangan [[jeruk bali]] sajroné diet. <ref name="internet4"/>
 
[[Jeruk bali]] uga bisa kanggo kaséhatan [[jantung]] lan [[lambung]].<ref name="internet4"/> Jeruk bali nduwéni kadar [[vitamin C]] kang akéh. Saéngga apik kanggo kaséhatan [[gusi]].<ref name="internet4"/> Para panaliti ing [[Universitas]] [[Friedrich Schiller]], [[Jerman]] nduwéni panemu yen ana korélasi antarané kaséhatan gusi karo mangan [[jeruk bali]].<ref name="internet4"/>
 
=== Hasil olahan jeruk ===
Jeruk bisa diolah dadi [[sirup]] [[jeruk]], sari buah kang bentuké serbuk, kanggo nggawé sambel kayata jeruk [[limau]] (Citrus amblycarpa)kang akeh dibudidayakake ing daerah Majalengka, Jawa Barat.<ref name="internet6"/>
Jeruk uga bisa digawé [[puding jeruk]], [[jus jeruk]], lan [[kulit]] [[jeruk bali]] bisa digawé [[manisan]] kang [[legi]] rasané.<ref name="internet6">{{id}}[http://www.sinartani.com/pascapanen/aneka-macam-olahan-buah-jeruk-1233551581.htm sinartani.com](dipunundhuh tanggal 11 April 2011)</ref>
 
! colspan="10" align="center" | <big>'''Delengen Uga Who-wohan'''</big>
|- class=plainlinks style="background: #E6E6FA; "
| align="center" width="5%" valign="top"|<br /> [[Gambar:Close up grapes.jpg|thumb|center|50px|]] [[Anggur]]<small>
| align="center" width="5%" valign="top" |<br /> [[Gambar:Apel.jpg|thumb|center|60px|]][[Apel]]</small>
| align="center" width="5%" valign="top" |<br /> [[Gambar:Apokat.jpg|thumb|center|50px|]][[Apokat]]</small>
| align="center" width="5%" valign="top" |<br /> [[Gambar:Asem.jpg|thumb|center|60px|]] [[Asem]]</small>
| align="center" width="5%" valign="top" |<br /> [[Gambar:Bléwah.jpg|thumb|center|35px|]] [[Bléwah]]</small>
| align="center" width="5%" valign="top" |<br /> [[Gambar:Blimbing.jpg|thumb|center|50px|]] [[Blimbing]] </small>
| align="center" width="5%" valign="top" |<br /> [[Gambar:Averrhoa bilimbi ripe.JPG|thumb|center|50px|]][[Blimbing Wuluh]] </small>
|- class=plainlinks style="background: #E6E6FA; "
| align="center" width="5%" valign="top" |<br /> [[Gambar:Cempedak.jpg|thumb|center|30px|]][[Cempedak]] </small>
| align="center" width="5%" valign="top" |<br /> [[Gambar:Dhurèn.jpg|thumb|center|50px|]][[Durèn]] </small>
| align="center" width="5%" valign="top" |<br /> [[Gambar:Spondias dulcis3.jpg|thumb|center|50px|]][[Dhondhong]] </small>
| align="center" width="5%" valign="top" |<br /> [[Gambar:Lanzones.jpg|thumb|center|50px|]][[Dhuku]] </small>
| align="center" width="5%" valign="top" |<br /> [[Gambar:India Goa Jambul Fruit.jpg|thumb|center|50px|]][[Dhuwet]]
| align="center" width="5%" valign="top" |<br /> [[Gambar:Banana Tree 01.jpg|thumb|center|30px|]][[Gedhang]]</small>
| align="center" width="5%" valign="top" |<br /> [[Gambar:Jambuair2.jpg|thumb|center|50px|]][[Jambu]] </small>
|- class=plainlinks style="background: #E6E6FA; "
| align="center" width="5%" valign="top" |<br /> [[Gambar:OrangeBloss_wb.jpg|thumb|center|50px|]][[Jeruk]] </small>
| align="center" width="5%" valign="top" |<br /> [[Gambar:Papaya-oliv.jpg|thumb|center|50px|]][[Katès]] </small>
| align="center" width="5%" valign="top" |<br /> [[Gambar:Kesemek.jpg|thumb|center|50px|]][[Kesemek]] </small>
| align="center" width="5%" valign="top" |<br /> [[Gambar:Coconut.jpg|thumb|center|50px|]][[Klapa]] </small>
| align="center" width="5%" valign="top" |<br /> [[Gambar:ARS_longan_13.jpg|thumb|center|50px|]][[Klèngkèng]]
| align="center" width="5%" valign="top" |<br /> [[Gambar:Mangosteen.jpeg|thumb|center|50px|]][[Manggis]]
| align="center" width="5%" valign="top" |<br /> [[Gambar:Artocarpus heterophyllus fruits at tree.jpg|thumb|center|30px|]][[Nangka]]
|- class=plainlinks style="background: #E6E6FA; "
| align="center" width="5%" valign="top" |<br /> [[Gambar:Pineapple1.JPG|thumb|center|35px|]][[Nanas]]
| align="center" width="5%" valign="top" |<br /> [[Gambar:Mangga gedong gincu 071021-0845 tmo.jpg|thumb|center|50px|]][[Pelem]]
| align="center" width="5%" valign="top" |<br /> [[Gambar:Rambutan_Fruit.jpg|thumb|center|50px|]][[Rambutan]]
| align="center" width="5%" valign="top" |<br /> [[Gambar:Salak200507.jpg|thumb|center|50px|]][[Salak]]
| align="center" width="5%" valign="top" |<br /> [[Gambar:ManilZapot 070624 188 ckup.jpg|thumb|center|50px|]][[Sawo]]
| align="center" width="5%" valign="top" |<br /> [[Gambar:Citrullus lanatus5SHSU.jpg|thumb|center|50px|]][[Semangka]]
| align="center" width="5%" valign="top" |<br /> [[Gambar:SugarappleFL.jpg|thumb|center|50px|]][[Srikaya]]
 
|- align=center style="font-size:50%" valign=top
17.997

besutan