Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

Gedhéné ora owah, 3 taun kepungkur
c
éjaan, replaced: yaiku → ya iku (3) using AWB
Tlatah Kairo Raya nduwé pedunung kurang luwih 16 [[yuta]] jiwa. .<ref>[http://www.demographia.com/db-worldua.pdf Demographia.com].</ref> Kairo iku kutha metropolitan kang paling akèh padunungé nomer 16 ing donya, lan paling akèh nomer siji ing [[Afrika]].<ref>[http://www.unu.edu/unupress/unupbooks/uu26ue/uu26ue0d.htm Tantangan tuwuhing padunung ing kutha Kairo].</ref> Kutha iki siji-sijiné kutha Afrika sing nduwé sistim [[metro]]. Déning warga lokal, kutha iki diarani ''Misr'' utawa ''Masr'', jeneng nagara iki.
 
Kutha Kairo ditemokaké taun [[969]] minangka tlatah Kalifah [[Fatimid]], lan ibukutha ékonomi lan administratif kang sabeneré yaikuya iku kutha ing sacedhaké: [[Fustat]]. Sawisé Fustat ambruk ing taun 1168/1169, kanggo nyegah supaya ora karebut déning para Satriya Perang Salib Kristen Éropah (''Crusaders''), ibukutha administratif [[Mesir]] banjur dialihaké menyang Kairo nagnti saiki.
 
== Sajarah Kairo ==
[[Fostat|Al-Fostat]], ditemokaké taun [[751]] cedhak kutha-kutha Mesir liyané, klebu ibukutha lawas [[Memphis, Mesir|Memphis]], [[Heliopolis]], [[Giza]] lan bèntèng [[Byzantine]] ing [[Bèntèng Babylon|Babylon-ing-Mesir]]. Fustat sakjané dibangun minangka kutha anyar kanggo garnisun militer pasukan Arab lan minangka lokasi pusat kang paling cedhak saka [[Arabia]] kang bisa diaksèd liwat [[Kali Nil]]. Fustat dadi pusat regional [[Islam]] jroning periode [[Umayyad]] lan panggonan pungkasan pemimpin Umayyad, [[Marwan II]], ngadhepi kaum [[Abbasid]]. Sabanjuré, jroning jaman [[Fatimid]], Al-Qahira (Kairo) ing sa-lor-é Fustat, sacara resmi didadèkaké ibukutha ing taun [[969]]. Atusan taun, Kairo tuwuh lan nyerep kutha-kutha lokal liyané kayadéné Fustat, nanging taun [[969]] dianggep "taun madeg" minangka kutha modhèrn.<ref>{{cite web|url=http://www.saudiaramcoworld.com/issue/196905/cairo-a.millennial.htm|title=Cairo, a Millennial|accessdate=2007-08-09|author=Irene Beeson|pages= 24, 26-30 |date=September/October 1969|publisher=[[Saudi Aramco World]]}}</ref>
 
Ing taun [[1250[]], para tentara budhak [[Mamluks]] nguwasani Mesir lan mimpin saka ibukutha Kairo nganti taun [[1517]], yaikuya iku nalika dikalahaké déning [[Kakaisaran Ottoman|Ottoman]]. Tentara [[Napoleon]] saka [[Prancis]] tau nguwasani Mesir sedhéla, yaikuya iku taun [[1798]] nganti [[1801]], sawisé iku sawijining perwira Ottoman, [[Muhammad Ali saka Mesir|Muhammad Ali]] ndadèkaké Kairo ibukutha Karajaan mandhiri wiwit taun [[1805]] nganti [[1882]]. Kutha iki sabanjuré tiba ing panguwasané [[Inggris]] nganti Mesir mardika ing taun [[1922]].
 
== Geografi ==
17.997

besutan