Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

31 bèt wis ditambahake, 3 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
}}
[[Gambar:The divided kingdom.jpg|right|thumb|250px|Kerajaan Serikat Salomo terpecah, kaliyan Yerobeam merintah sedaya Kerajaan Israèl Utara (warni ijem ing peta)]]
'''Kerajaan Yehuda''' ({{Asma Ibrani|מַלְכוּת יְהוּדָה|Malḫut Yəhuda|Malḵûṯ Yəhûḏāh}}) gésang ing kalih periode ing sejarah Yahudi. Miturut [[Alkitab Ibrani]], kerajaan tuwuh ing Yehuda saksampuné pejah [[Saul]], ing [[suku Yehuda]] ngangkat [[Daud]], ingkang asalipun saking [[Suku Yehuda]], kanggé merintah wilayahwewengkon kasébut. Saksampune pitung taun Daud dados raja [[Kerajaan Israèl (kerajaan serikat)|Kerajaan Israèl]] serikat. Ing masa-masa punika, [[Yerusalem]] dados [[ibukotakutha krajan]] saking kerajaan serikat. ({{ayat|2 Samuel|5|6|7}}) Ananging, ing sawetawis 930 SM, kerajaan serikat terpecah, kaliyan sédasa kaliyan kalih wélas [[suku Israèl]] nolak cucu Daud [[Rehabeam]] dados raja mereka. Kerajaan Yehuda ingkang énggal tuwuh dados salah satunggaling pemerintahan, lan pemerintahan sanésipun ingkang dipuntépang kaliyan Kerajaan Israèl, utawi Israèl. Kerajaan Yehuda punika asring dipunsébat minangka '''Kerajaan Selatan''', ananging Kerajaan Israèl amargi perpecahan kasebut dipunsébat Kerajaan Utara. Yehuda ngantos taunan 586 SM, ing kerajaan kasebut dipunserbu déning [[Kekaisaran Neo-Babilonia|Kekaisaran Babilonia]] ing ngandap Nebuzaradan, kepala pasukan pengawal [[Nebukadnezar II saking Babilonia|Nebukadnezar]]. ({{ayat|2 Raja-raja|25|8|21}}) kaliyan [[Pembuangan ing Babilonia|pengasingan penduduk]] lan penghancuran [[Kuil Pertama|Kuil]] lan Yerusalem, penghacuran kerajaan sampun purna.
[[Garis Daud|Dinasti Daud]] dipunwiwiti ing suku Yehuda ngangkat Daud minangka raja saksampune pejah Saul. Garis Daud kalajengan piyambakipun dados raja Kerajaan Israèl serikat. Ing kerajaan serikat terpecah, suku Yehuda lan [[suku Benyamin|Benyamin]] ajeg nderek garis Daud, ingkang merintah ngantos kerajaan dipunhancuraken ing taun 586 SM. Menawi mekaten, garis Daud ajeg dipunhormati dening para buangan ing Babilonia, ingkang nghormati ''[[Rosh Galut]]'' dados raja ing pembuangan.
== WilayahWewengkon ==
[[Gambar:Levant 830.svg|thumb|250px|Peta [[Levant]] selatan, 830-an SM.
{{legend|#00ff00|Kerajaan Yehuda|border=#0d0}}
{{legend|#008000|[[Kerajaan Israèl]]}}
{{legend|#777777|[[Bangsa Filistin|NegaraNagara Kota Filistin]]}}
{{legend|#ffff00|Kerajaan [[Edom]]|border=#db0}}
{{legend|#007777|Kerajaan Aram-Damaskus}}
]]
 
Kerajaan Yehuda kaperang saking teritori suku [[suku Yehuda|Yehuda]], [[suku Simeon|Simeon]], lan [[Suku Benyamin|Benyamin]], sebuah wilayahwewengkon kaliyan sawetawisipun {{convert|8900|km2|sqmi|0|abbr=on|sp=us}}. IbukotanyaKutha krajannya adalah [[Yerusalem]], ingkang manggen ing teritori suku Benyamin.
 
WilayahWewengkon ingkang nyusun kerajaan kaperang saking wilayahwewengkon ingkang dipuntepang dados ''Har Yehudah'' ("pegunungan (wilayahwewengkon) curam"). WilayahWewengkon kasebut kawiwitan menika kediaman bangsa [[Keni]], [[Caleb]], [[Otniel]], lan ing Yerusalem bangsa [[Yebus]].
== Sejarah ==
{{Utama|Sejarah Israèl lan Yehuda kuno}}
[[Gambar:PLATE4CX.jpg|thumb|left|Raja dan pasukan Yahudi di Yehuda kuno]]
 
Kerajaan serikat menika kesatuan saking kalih welas [[suku Israèl]] ingkang gesang ing wilayahwewengkon ing wanci punika merupakan Israèl lan Palestina modern. Kerajaan punika kaperang saking 1030-930 SM.
 
Saksampune pejah [[Salomo]] (''[[Sulayman]]'') ing 931 SM, sedasa suku ing utara nolak nampi [[Rehabeam]] dados raja menika, lan dados gantos ing sawetawis taun 930 SM milih [[Yerobeam]], ingkang mboten saking garis Daud, dados raja . Kerajaan utara lajeng dipuntepang kaliyan [[Kerajaan Israèl]] utawi Israèl. Pemberontakan kedadosan ing [[Sikhem]], lan [[suku Yehuda]] menika ingkang kasisa kawiwitan ingkang nampi Keluarga [[Daud]]. Lajeng, saksampune [[suku Benyamin]] gabung kaliyan Yehuda, [[Yerusalem]] (ingkang manggen ing teritori Benyamin: {{ayat|Yosua|18|28}}) dados ibukotakutha krajan kerajaan enggal kasebut. Kerajaan kidhul dipunsebat kaliyan kerajaan Yehuda utawi Yehuda. {{ayat|2 Tawarikh|15|9}} juga menyebutkan bahwa anggota suku-suku [[suku Efraim|Efraim]], [[suku Manasye|Manasye]], lan [[suku Simeon|Simeon]] "melarikan diri" ing Yehuda ngantos pemerintahan [[Asa saking Yehuda]].
Raja [[Hizkia]] saking Yehuda (727-698 SM) ing Alkitab dipunsebataken dados pemrakarsa pembaharuan ingkang maksa hukum Yahudi nolak [[pemberhalaan]] (ing hal punika, penyembahan kaliyan [[Ba'al]]im and [[Asyera]] ing antawisipun dewa-dewa tradisional Timur Dekat).
<ref>http://scholar.cc.emory.edu:80/scripts/ASOR/BA/Borowski.html</ref><ref>{{ayat|2 Raja-raja|18|20}}</ref> Ngantos kekuasaanipun ugi tanggal [[inskripsi Siloam]] ing [[alfabet Fenisia|alfabet Ibrani Lama]].
[[Kategori:Komunitas Yahudi dalam sejarah]]
[[Kategori:Komunitas Knanaya]]
[[Kategori:NegaraNagara dan teritori yang ditetapkan di abad ke-10 SM]]
[[Kategori:Perjanjian Lama]]
62.371

besutan