Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

40 bèt wis ditambahake, 3 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
'''Kairo''', ing [[basa Arab]]: <big><big>"القاهرة"</big></big>, lan di[[alihaksara]]kaké kaya ''al-Qāhirah'', iku [[ibu kutha]] [[Mesir]].
 
Tlatah Kairo Raya nduwé pedunungpadunung kurang luwih 16 [[yuta]] jiwa. .<ref>[http://www.demographia.com/db-worldua.pdf Demographia.com].</ref> Kairo iku kutha metropolitan kang paling akèh padunungé nomer 16 ing donya, lan paling akèh nomer siji ing [[Afrika]].<ref>[http://www.unu.edu/unupress/unupbooks/uu26ue/uu26ue0d.htm Tantangan tuwuhing padunung ing kutha Kairo].</ref> Kutha iki siji-sijiné kutha Afrika sing nduwé sistim [[metro]]. Déning warga lokal, kutha iki diarani ''Misr'' utawa ''Masr'', jeneng nagara iki.
 
Kutha Kairo ditemokaké taun [[969]] minangka tlatah Kalifah [[Fatimid]], lan ibukuthakutha krajan ékonomi lan administratif kang sabeneré ya iku kutha ing sacedhaké: [[Fustat]]. Sawisé Fustat ambruk ing taun 1168/1169, kanggo nyegah supaya ora karebut déning para Satriya Perang Salib Kristen Éropah (''Crusaders''), ibukuthakutha krajan administratif [[Mesir]] banjur dialihaké menyang Kairo nagnti saiki.
 
== Sajarah Kairo ==
[[Fostat|Al-Fostat]], ditemokaké taun [[751]] cedhak kutha-kutha Mesir liyané, klebu ibukuthakutha krajan lawas [[Memphis, Mesir|Memphis]], [[Heliopolis]], [[Giza]] lan bèntèng [[Byzantine]] ing [[Bèntèng Babylon|Babylon-ing-Mesir]]. Fustat sakjané dibangun minangka kutha anyar kanggo garnisun militer pasukan Arab lan minangka lokasi pusat kang paling cedhak saka [[Arabia]] kang bisa diaksèd liwat [[Kali Nil]]. Fustat dadi pusat regional [[Islam]] jroning periode [[Umayyad]] lan panggonan pungkasan pemimpin Umayyad, [[Marwan II]], ngadhepi kaum [[Abbasid]]. Sabanjuré, jroning jaman [[Fatimid]], Al-Qahira (Kairo) ing sa-lor-é Fustat, sacara resmi didadèkaké ibukuthakutha krajan ing taun [[969]]. Atusan taun, Kairo tuwuh lan nyerep kutha-kutha lokal liyané kayadéné Fustat, nanging taun [[969]] dianggep "taun madeg" minangka kutha modhèrn.<ref>{{cite web|url=http://www.saudiaramcoworld.com/issue/196905/cairo-a.millennial.htm|title=Cairo, a Millennial|accessdate=2007-08-09|author=Irene Beeson|pages= 24, 26-30 |date=September/October 1969|publisher=[[Saudi Aramco World]]}}</ref>
 
Ing taun [[1250[]], para tentara budhak [[Mamluks]] nguwasani Mesir lan mimpin saka ibukuthakutha krajan Kairo nganti taun [[1517]], ya iku nalika dikalahaké déning [[Kakaisaran Ottoman|Ottoman]]. Tentara [[Napoleon]] saka [[Prancis]] tau nguwasani Mesir sedhéla, ya iku taun [[1798]] nganti [[1801]], sawisé iku sawijining perwira Ottoman, [[Muhammad Ali saka Mesir|Muhammad Ali]] ndadèkaké Kairo ibukuthakutha krajan Karajaan mandhiri wiwit taun [[1805]] nganti [[1882]]. Kutha iki sabanjuré tiba ing panguwasané [[Inggris]] nganti Mesir mardika ing taun [[1922]].
 
== Geografi ==
 
{{start box}}
{{succession box|title=[[IbukuthaKutha krajan Mesir]]|before=[[Fustat]]|after=--|years=1169 - saiki}}
{{end box}}
</center>
{{Distrik ing Kairo}}
{{Situs Warisan Donya ing Mesir}}
{{IbukuthaKutha krajan ing Liga Arab}}
{{IbukuthaKutha krajan ing Afrika}}
{{Artikel Dhasar}}
 
[[Kategori:IbukuthaKutha krajan ing Afrika]]
[[Kategori:Kutha ing Mesir]]
 
62.707

besutan