Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

Gedhéné ora owah ,  3 taun kepungkur
c
éjaan, replaced: yaiku → ya iku using AWB
[[Gambar:Madhura syrup.jpg|thumb|250 px|Sirup]]
'''Sirup''' (saka [[basa Arab]] شراب ''sharab'', ombènan) yaikuya iku [[cairan]] kang [[kenthel]] lan nduwèni kadhar [[gula]] [[larutan|kalarut]] kang dhuwur, ananging ora nduwèni endhepan [[kristal]].<ref name="internet2">{{id}}[http://www.artikata.com/arti-167943-sirup.html artikata.com](diundhuh tanggal 28 Juni 2011)</ref> [[Viskositas]] (kakenthelan) sirup disebabaké amarga akèhé [[ikatan hidrogen]] saka [[gugus fungsional|gugus]] [[hidroksil]] (OH) ing [[molekul]] gula kang larut ing molekul [[banyu]].<ref name="internet2"/> Miturut [[tèknik]] utawa ing [[sains|èlmiah]], istilah ''sirup'' uga kerep digunakaké kanggo nyebutaké cuwèran kenthel, umumé [[résidhu]], kang ngandhut dat saliyané gula. <ref name="internet2"/>
 
Kanggo ningkataké [[konsèntrasi|kadhar]] [[gula]] kang larut, biyasané sirup dipanasaké.<ref name="internet1"/> Larutan sirup dadi [[super-jenuh]].<ref name="internet1"/>
Sirup wujudé kenthel.<ref name="internet3"/> Nalika ngombé sirup kudu dicampur karo banyu.<ref name="internet3"/> Sirup umumé diombé karo [[ès watu]], ananging sirup uga kena diombé karo banyu anget.<ref name="internet3"/> Sirup digawé kanthi manéka rasa. Biyasané rasa [[woh]]-wohan kayata [[jeruk]], [[stroberi]], [[klapa]], [[pandhan]], [[apel]], [[bléwah]], [[kiwi]], [[térong landa]], [[dlima]], [[arbey]].<ref name="internet3"/> Saliyané iku sirup uga ana kang digawé saka campuran rasa woh-wohan mau kayata jeruk karo bléwah, klapa-pandhan.<ref name="internet3"/>
 
Sirup biyasané diwadhahi [[gendul]] lan didol ing [[toko]]-toko.<ref name="internet3"/> Ana uga obat sirup, obat iki banjur digawé sirup dhéwé kanthi digodhog karo gula lan banyu.<ref name="internet3"/> Sirup kang didol biyasané nduwèni mèrek.<ref name="internet3"/> Mèrek-mèrek sirup ing [[Indonésia]] kayata [[Sirup ABC]], [[Sirup Marjan]], [[Indofood]] lan liya-liyané. <ref name="internet3"/> Saliyané iku sirup uga ana kang wis diwadhahi ing gelas-gelas lan didol kanthi di ''press'' tutupé.<ref name="internet3"/>
 
==Cathetan sikil==
{{reflist}}
 
{{stub}}
 
[[Kategori:Sirup|*]]
[[Kategori:Ombèn-ombènan]]
 
 
{{stub}}
17.997

besutan