Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

2 bèt wis dibusak, 3 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
}}
 
'''Mohandas Karamchand Gandhi''' ([[2 Oktober]] [[1869]]—[[30 Januari]] [[1948]]) ([[aksara Devanagari]]: मोहनदास करमचन्द गांधी) ugi dipun kenal kanthi asma '''Mahatma Gandhi''' ([[basa Sangskerta]]: "jiwa agung") punika pamimpin [[spiritual]] lan [[politikus]] saking [[India]]. Wekdal gesangipun Gandhi, kathah negari ingkang dados [[koloni]] [[Britania Raya]]. PedunungPadunung wargi koloni-koloni kalawau sanget ngimpèkaken kamardhikan, supados saged nata lan mréntah negarinipun piyambak. Gandhi minangka salah satunggilipun piyantun ingkang paling wigatiing salebeting [[Gerakan Kamarddikan India]]. Piyambakipun punika satunggiling [[aktivis]] ingkang mbotenboten ngginakaken [[kakerasan]], lan ngusung gerakan kamarddikan kanthi aksi [[demonstrasi]] damai.
 
== Biografi ==
Rakyat saking sawetawis [[agami]] lan [[etnis|suku]] ingkang bènten-bènten ingkang gesang wonten ing India wekdal punika yakin yèn India peryogi dipun pecah dados sawetawis negari supados saben kelompok saged gadhah negari piyambak. Kathah ingkang péngin supados para pemeluk agama [[Hindu]] lan [[Islam]] nggadhahi negari piyambak. Gandhi punika satunggiling pemeluk agami [[Hindu]] nanging piyambakipun remen dhumateng pemikiran-pemikiran saking agama-agama sanès klebet agami [[Islam]] lan [[Kristen]]. Piyambakipun percanten yèn manungsa saking sedaya agami kedah nggadhahi hak ingkang sami lan gesang sesarengan sacara damai wonten ing satunggaling negari.
 
Taun [[1947]], India siyos mardhika lan pecah dados kalih negari, India lan [[Pakistan]]. Bab punika mbotenboten dipun sarujuki déning Gandhi.
 
Prinsip Gandhi, ''[[satyagraha]]'', asring dipun terjemahaken dados "margi ingkang leres " utawi "margi tumuju kabébasan ", sampun maringi inspirasi dhumateng generasi aktivis-aktivis dhémokrasi lan anti-rasisme kados [[Martin Luther King, Jr.]] lan [[Nelson Mandela]]. Gandhi asring mratélaaken yèn nilai-nilai ajaranipun prasaja sanget, ingkang adhedhasar kapercayan Hindu tradisional: leres (satya), lan non-kakerasan (ahimsa).
62.198

besutan