Autoklaf

Autoklaf ya iku piranti pemanas kang kanggo mensterilisasi sawijining bandha kanthi migunakaké uwab kang aana suhune lan tekanane dhuwur (1210C, 15 lbs) kurang luwih 15 menit.[1][2] Ngedunake tekanan ing autoklaf dudu kanggo matèni mikroorganisme, nanging kanggo ningkatake suhu ing autoklaf[1]. Suhu kang dhuwur iki kang bakal matèni microorganisme[1]. Autoklaf mligi ditujokake kanggo matèni endospora, ya iku sèl resisten kang diprodhuksi déning baktèri, sèl iki bisa tahan marang pemanasan, kegaringen, lan antibiotik[1]. Ing spésies kang padha, endospora bisa tahan ing kaanan lingkungan kang bisa matèni sèl vegetatif baktèri mau[1]. Endospora bisa dipateni ing suhu 100 °C, kang minangka titik didih banyu ing tekanan atmosfer normal[1]. Ing suhu 121 °C, endospora bisa matèni ing wektu 4-5 menit. Nalika iku sèl vegetatif baktèri bisa dipateni kanthi wektu 6-30 detik ing suhu 65 °C[1].

Itunganing wektu sterilisasi autoklaf dimulai nalika suhu ing autoklaf ngancik 121 °C[3]. Yèn objek kang disterilisasi kandel utawa akèh, transfer panas ing jero autoklaf bakal rendhet, mula ana perpanjangan wektu pemanasan total kanggo mestekake yèn kabèh objek suhune 121 °C kanggo wektu 10-15 menit[1]. Perpanjangan wektu uga dibutuhake nalika cuwèran ing volume gedhé bakal diautoklaf amarga volume kang gedhé mbutuhake wektu kang luwih suwé kanggo ngancik suhu sterilisasi[1]. Performa autoklaf diuji kanthi indicator biologi, tuladhané Bacillus stearothermophilus[4][5].

Jinis-jinisBesut

Ana telung jinis autoklaf, ya iku gravity displacement, prevacuum utawa high vacuum, lan steam-flush pressure-pulse[3]. bedaning telung jinis autoklaf iki ana ing kepriye udara diilangi saka autoklaf nalika prosès sterilisasi[3].

Gravity Displacement AutoclaveBesut

Udara ing ruwang autoklaf dipindahake mung dhedhasar gravitasi[3]. Prinsipe ya iku manfatake kaenthengan uwab dibandingake karo udara, mula udara ana ing ngisore uwab[3]. Carane nyambut gawé ya iku diwiwiti kanthi nglebokaké uwab lumantar pérangan dhuwur autoklaf mula udarane kasurung mangisor [3]. Sacara alon-alon, uwab wiwit dadi akèh mula ndadèkaké udara sansaya mudun lan metu lumantar saluran ing pérangan ngisor autoklaf, banjur suhune nambah lan kadadéan sterilisasi[3]. Autoklaf iki bisa nyambut gawé kanthi cakupan suhu antarané 121-134 °C kanthi wektu 10-30 menit[3].

Prevacuum utawa High Vacuum AutoclaveBesut

Autoklaf iki dipirantèni pompa kang ngevakuasi kabèh udara saka jero autoklaf[3]. Cara kerjane dimulai kanthi ngetokaké udara[3]. Prosès iki kalaksanan nganti 8-10 menit[3]. Nalika kaanan vakum ana, uwab dilebokake ing jero autoklaf[3]. Akibate kevakuman udara, uwab langsung berhubungan karo kabèh lumahing barang, banjur kedadeyan peningkatan suhu mula prosès sterilisasi kalaksanan[3]. Autoklaf iki nyambut gawé kanthi suhu 132-135 °C lan wektune ya iku 3-4 menit[3].

Steam-Flush Pressure-Pulse Autoclave Autoklaf iki migunakaké ilèn uwab lan surungan tekanan ing dhuwur tekanan atmosfer kanthi rerangkèn berulang[3]. Wektu siklus ing autoklaf iki manut marang barang kang disterilisasi[3].

Uga delengenBesut

Cathetan sukuBesut

  1. a b c d e f g h i Madigan MT, Martinko JM, Brock TD. 2006. Brock Biology of Microorganisms. New Jersey: Pearson Prentice Hall.
  2. Baird RM, Hodges NA, Denyer SP. 2000. Handbook of Microbiological Quality Control: Pharmaceutical Science. USA: CRC Press.
  3. a b c d e f g h i j k l m n o p Spry C. 1997. Essential of Perioperative Nursing 2nd Edition. USA: Aspen Publishers.
  4. Samaranayake LP. 2006. Essential Microbiology for Dentistry. USA: Elsevier Limited.
  5. Neidleman SL. 1993. Advances in Applied Microbiology volume 39. United Kingdom: Academic Press Inc.