Tuduhaké menu pokok

Banyu tétés iku tegesé banyu kang nétes. Rupa paésan iki nggambarnang banyu udan kang mudun bebarengan sing genténg[1]. Paésan iki diwujudnang nganggo gorésan-gorésan warna emas kang akéhé loro nganto papat sing dhuwur ning isor[1]. Paésan banyu tétés iki ditaro ning antawis paésan patran. Dadi paésan banyu tétés iki ora pernah ngadeg dewek, nanging terus bebarengan karo rupa paésan patran nganggo selang-seling. Ari dipai warna, banyu tétés dipai warna kuning prada emas[1][2]. Cara gawé paésan iki pada karo paésan patran, ya iku nganggo ditatah kaya relief[1]. Amarga paésan banyu tétés iki bebarengan karo paésan patran, makaé ditaro bareng karo patran[2]. Misalé ning dhadha peksi, blandar tumpang, blandar pengérét, sunduk lan blandar penanggap. Simbol banyu tétés ya iku laka urip kang tanpa banyu[1][2].

RujukanBesut

  1. a b c d e Dakung, Sugiyarto, dkk (1982). Arsitektur Tradisional Daerah Istimewa Yogyakarta. Jakarta: Depdikbud. kk. 170–172. 
  2. a b c Iswanto, Danoe (Juni 2008). "APLIKASI RAGAM HIAS JAWA TRADISIONAL PADA RUMAH TINGGAL BARU" (PDF). ENCLOSURE: Jurnal Ilmiah Perancangan Kota dan Permukiman. Volume 7 No. 2: 93–96.