Tuduhaké menu pokok

Basa Arab Andalusia atawa kadang disebuté Arab Andalus ya iku dialék basa Arab kang pernah dituturnang ning wewengkon Andalusia sing awit abad 9 nganti 17 Maséhi. Basa iki kegolong ning dialék basa Neo-Arab kang ana campuran karo basa Iberia Roman lan dialék Arab séjéné[2]. Dialék iki duwé sipat basa Arab Afrika Utara, nanging ana juga sawatara sing dialék Arab kidul[2]. Basa iki bisa karan basa Arab hibrida kang digawa ning semenanjung Iberia abad wolu maséhi[2]. Dialék basa iki digawa karo wong-wong Arab Berber marang Ibéria, uga nggawa wadyabala Muslim kanggo ngadegnang pemréntahan Islam lan budaya Arab ning tanah iki[2]. Wewengkon Andalusia iki ana ning Semenanjung Ibéria atawa sekiené ning nagara Sepanyol[2][3]. Sekien basa Arab Andalusia wis laka maning amarga ana ékspansi agama lan pulitik wong Kristen Sepanyol. Wong Muslim penutur Arab Andalusia akhiré keusir lan nyebabnang dialék Arab iki ilang lan keganti karo Basa Spanyol. Nanging basa iki masih bisa diweruhi ning tembang-tembang musik Andalusia. Cacah penutur basa iki ana lima nganti pitung yuta wong ning jaman semana[3]. Bukti kang tuwa dhéwé abad 10 lan 11 sing basa Arab Andalusia ya iku karya sastra prosa lan stanza klasik Andalusia (muwashahat). Toli ning abad 11 masehi, stanza puisi kang diarani zajal[3]. Studi babagan Arab Andalusia iki duwé kepetingan déwék kanggo panalitèn dialék Arab minangka subjék kang wigati ning Éropa Kulon[2].

Arab Andalusia
عربية أندلسية
AsalAl-Andalus (modern-day Spain lan Portugal)
Mangsaabad 9–17
Kodhe basa
ISO 639-3xaa
Linguist list
xaa
Glottologanda1287[1]
Map Iberian Peninsula 750-en.svg
Al-Andalus in 750 A.D.
Artikel iki ngandhut simbul-simbul fonètis IPA. Tanpa sengkuyungan tèhnis sing trep, panjenengan namung bakal weruh simbul pitakon, kothak, utawa liyané, nanging dudu karakter Unicode.

RujukanBesut

  1. Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, eds. (2017). "Arab Andalusia". Glottolog 3.0. Jena, Jerman: Max Planck Institute for the Science of Human History. 
  2. a b c d e f University of Zaragoza (ed.) (2013). A Descriptive and Comparative Grammar of Andalusi Arabic. Leiden Boston: BRILL. ISBN 9789004230279. 
  3. a b c "Andalusian Arabic". Wikipedia. 01 Juni 2017. Dijupuk 15 Juli 2017.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)