Basa Srêbiyah Khrêvatskah

Basa Srêbiyah Khrêvatskah yaiku salah sawiji basa Slav Kidul kang utamane kocap ana ing nagara Srêbiyah, Khrêvatskah, Bosniyah lan Herzegovinah, sarta Montenegro. Basa iki baupusat kanthi papat parijinis kang bisa dipadhamangrêteni yaiku basa Srêbiyah, basa Khrêvatskah, basa Bosniyah, lan basa Montenegro.

SwarawidyaBesut

Aksara SwaraBesut

Tatalaku aksara swara basa Srêbiyah Khrêvatskah iku ora ruwed kanthi limang aksara swara. Kabeh aksara swara ora ana kang wujud swaraglayut.

Aksara Latin Aksara Kiril IPA Katrangan Caralatin Jawa
a а /a/ bukak tengah ora bunder à
e е /e/ tengah ngarêp ora bunder e
i и /i/ tutup ngarep ora bunder i
o о /o/ tengah buri bunder o
u у /u/ tutup buri bunder u

Aksara swara bisa cendhak utawa dawa nanging mutu swarajatine ora malih amarga dawane iku mau. Dadi, aksara swara bisa dawa ing wanda kapênêt sarta ing wanda kang ngêtutke saburine.

WyanjanaBesut

Tatalaku wyanjane luwih ruwed lan duwe aksara-aksara affricate sarta Talawya. Kaya ing basa Inggris, swarane wujud fonemis ananging ora kanggo pranane (Ing: aspiration).

Aksara Latin Aksara Kiril IPA Katrangan Caralatin Jawa
trill
r р /r/ alveolar trill r
antasta
v в /ʋ/ ostyadantya antasta v-w (v)
j ј /j/ Talawya antasta y
laterals
l л /l/ alveolar lateral antasta l
lj љ /ʎ/ Talawya lateral antasta l-y
anunasika
m м /m/ dwiostya anunasika m
n н /n/ alveolar anunasika n
nj њ /ɲ/ Talawya anunasika ny
sanggasri
f ф /f/ agosa ostyadantya fricative f
s с /s/ agosa dantya sibilant s
z з /z/ sagosa dantya sibilant z
š ш /ʃ/ agosa postalveolar fricative sy
ž ж /ʒ/ sagosa postalveolar fricative zy
h х /x/ agosa velar fricative kh
affricates
c ц /t͡s/ agosa dantya affricate ts
џ /d͡ʒ/ sagosa postalveolar affricate j
č ч /t͡ʃ/ agosa postalveolar affricate c
đ ђ /d͡ʑ/ sagosa alveolo-Talawya affricate j' (j-y)
ć ћ /t͡ɕ/ agosa alveolo-Talawya affricate ć (c-y)
saparsa
b б /b/ sagosa dwiostya plosive b
p п /p/ agosa dwiostya plosive p
d д /d/ sagosa dantya plosive d'
t т /t/ agosa dantya plosive t'
g г /ɡ/ sagosa velar plosive g

*) gh (pungkasan)

k к /k/ agosa velar plosive k- (wiwitan)

-g (pungkasan)

Unggah swaraBesut

Kajaba basa Sloveniyah, basa Srêbiyah Khrêvatskah iku kalêbu siji-sijine basa kang duwe tatalaku unggah swara (Ing: pitch accent system). Gawankara iki uga ana ing basa Indu Éropa liyane kayata basa Norwegiyah, basa Ellas Kuna, lan basa Punjab. Basa Srêbiyah Khrêvatskah duwe papat caraswara (Ing: accent, for pitch accent) kang kalêbu laras munggah utawa laras mudhun ing aksara swara dawa utawa cendhak.

Tatalaku unggahswara basa Srêbiyah Khrêvatskah
Cihna Slavjati IPA Katrangan
e [e] swara cendhak tanpa laras
ē [eː] swara dawa tanpa laras
è [ě] swara cendhak nganggo laras munggah
é [ěː] swara dawa nganggo laras munggah
ȅ [ê] swara cendhak nganggo laras mudhun
ȇ [êː] swara dawa nganggo laras mudhun

Sawang ugaBesut

Basa