Tuduhaké menu pokok

Basa Tetun iku sawijining basa Austronesia kang dicaturaké ing Pulo Timor. Basa iki uga salah sijining basa resmi nagara Timor Wétan. Basa Tetun dicaturaké kurang luwih déning kurang luwih 800.000 jiwa. Basa iki kang dicaturaké ing Timor Wétan utawa Timor Lorosa'e ngandhut akèh tetembungan saka basa Portugis.

Tetum
Tetun, Lia-Tetun
AsalTimor Wétan
LaladanAsia Kidul-Wétan
Panyatur asli
800.000 (tanpa surya)
Status resmi
Basa resmi ing
Timor Wétan
Diatur déningNational Institute of Linguistics
Kodhe basa
ISO 639-1
ISO 639-2tet
ISO 639-3

DhialèkBesut

Basa Tetun nduwé patang dhialèk:

  • Tetun-Dili utawa Tetun-Prasa
  • Tetun-Terik
  • Tetun-Belu
  • Dhialèk Nana'ek

Ukara-ukara dhasarBesut

  • Bondia-"Sugeng énjing" (saka Portugis Bom dia).
  • Di'ak ka lae?-"Piyé kabaré?"
  • Ha'u di'ak -"Apik waé."
  • Obrigadu/Obrigada-"Matur nuwun", déning wong lanang/wadon (saka Portugis Obrigado/Obrigada).
  • Ita bele ko'alia Tetun?-"Njengan bisa basa Tetun?"
  • Loos-"Iya."
  • Lae-"Ora."
  • Ha'u' [la] komprende-"Aku ora mudheng" (saka Portugis compreender).