Tuduhaké menu pokok
Basing Sembiring.jpg

Basing Sembiring (72) wonten ing dalem ijem panggen pembiakan bibit kentang kaliyan sistem kultur jaringan teng dhusun Kuta Rayat, Kecamatan Naman Teran, Kabupaten Karo, Sumatera ler, Rabu. Warga dhusun Kuta Rayat mboten saged lajeng sesabin kala dipunkonduraken saking pos pengungsian amargi erupsi redi Sinabung, awal taun 2017 lajeng. 20 wulan dipuntilaraken, tegil piyambakipun sedaya ditimbun abu ugi sela pikantuk letusan Sinabung ngantos sainggil sepalih meter. ananging, semangat Basing Sembiring mboten tumut kawurukaken. mbentuk kelompok tani lajeng memproduksi bibit kentang linangkung langkung metode kultur jaringan.

Usaha Basing SembiringBesut

alem ijem panggen pembibitan kentang ingkang dikembangaken kaliyan Kelompok Tani Terakep wonten ing dhusun Kuta Rayat, Kecamatan Naman Teran, Kabupaten Karo, ketingal kados laboratorium coben, akhir Mei lajeng. teneman kentang disusun kalih tingkat wonten ing lebet dalem ijem berukuran 10 meter x 20 meter. dalem ijem punika beratap plastik transparan, dinding nyamping kasa, ugi kesaperlu deling.

warga dhusun mboten namung maraki bencana letusan redi grama. pikantuk pertanian kentang sampun nggadhahi taun-taun dhawah amargi kualitas bibit andhap. “Produktivitas kentang lajeng mandhap saking taun datheng taun ngantos teng ngandap 10 ton saben hektar panenipun saben catur wulan, saderengipun pikantuk kentang mencapai 30 ton saben hektar,” tembung Basing.

ProduksiBesut

Bibit enggal menika, produktivitasnya saged 30 ton saben hektar. menawi toh terpapar abu, pikantukipun mandhap 50 persen, taksih dipundeningaken pikantuk panen 15 ton utawi langkung inggil saking pikantuk panen dangu. sayangipun satebih menika, teneman dereng nate terpapar abu.

Kelompok Terakep pun lajeng miyaraken dalem ijem piyambakipun sedaya. sakmenika kalih dalem ijem berukuran masing-masing sekitar 10 meter x 20 meter sampun beroperasi. tiga dalem ijem bentenipun nembe dipunwungu ngantos sakmenika, redi Sinabung taksih meletus. sayangipun, Basing Sembiring mboten kresa ngabrit wonten bencana. panjenenganipun ngajeng-ajeng Kelompok Tani Terakep lajeng berkembang ugi saged nyaosaken bibit kentang linangkung kagem para petani teng sedaya Karo.[1]

Letusan Gunung SinabungBesut

Gunung Sinabung neng Sumatera lor mbledhos dina Senin (19/2), mengepulkan awu lan keluk menyang awan nganti kedhuwuran 5.000 meter lan menyemburake mendung panas menyang lereng pinggire. ora ana wong sing cedera utawa mati amarga ledakan esuk dina kuwi, tembung awak Nasional Penanggulangan Bencana.

ora ana warga kang meneng jero zona bahaya radius 7-kilometer saka puncak gunung nggeni kuwi, ning atusan omah neng njaba zona kuwi ditutupi abu vulkanik. udakara 30 ewu wong saka sekitar gunung kuwi wis kepeksa mengungsi jero beberapa taun iki. gunung Sinabung meneng sajrone 400 taun banjur meletus taun 2010, mateni loro wong.

sakwise ora aktif jero wayah sing singkat, gunung kuwi mbledhos meneh taun 2013 lan ket kuwi wis tetap aktif banget. Letusan 2014 menewaskan 16 wong, lan letusan 2016 menewaskan 7 wong. ana hampir 130 gunung nggeni neng Indonesia amarga kelinggihan geografis negara kuwi neng apa sing karan “Lingkaran geni,” yakni garis temon lempeng-lempeng tektonik sing ngepung Samudera Pasifik karo kemempengan seismik sing kerep. telu gunung nggeni neng Indonesia wektu iki lagi aktif.[2]

Dampak Ledakan Gunung SinabungBesut

1. Dampak Positif Letusan gunung geni kanggo ManusiaBesut

a. Lemah sing diliwati saka abu vulkanis amarga mbledhose gunung berapi kesebut, nggawe lemahe dadi subur lan becik banget kanggo nyocok tandur. kanggo para warga sekitar sing tandhang gawe menggarap palemahan kanggo ditanduri macem-macem tanduran sayur.

b. Timbulnya mata banyu sing ngandung akeh mineral. mata banyu iki biyasa karan karo makdani.

c. Bukak lapangan pagawean anyar kanggo warga sekitar panggunungan yaiku dadi penambang wedi. Materi vulkanik saka gunung nggeni sing ngrupa wedi bisa diadol karo rega sing dhuwur lan ngewangi perekonomian warga.

d. Jenis jenis alas sing rusak akibat letusan, arep cepet digentekne karo pamitan anyar sing tuwuh mbentuk mubarang ekosistem anyar.

e. Berpotensi kedadean udan orografis neng daerah vulkanis.

f. Watu sing meluap tatkala kedadean letusan gunung geni ngguna kanggo bakal tangen.

g. Dampak meletusnya gunung geni yaiku munculnya geyser utawa sumber mata banyu panas sing apik kanggo kawarasan lulang.

h. Pembangkit listrik becik diawakake neng wilayah sing kerep ngalami letusan gunung.

2. Dampak Negatif Letusan gunung geni kanggo ManusiaBesut

a. Abu vulkanik sing panas arep ngrusak samubarang sing diliwatane.

b. Pencemaran udara saka abu gunung geni kesebut. Abu gunung nggeni nduweni beberapa kandungan zat berbahaya kaya : hidrogen sulfida (H2S), sulfur dioksida (SO2), nitrogen dioksida lan material debu sing kebokmenawan ngandung racun.

c. Melumpuhkan kabeh kemempengan masyarakat sekitar, klebu ekonomi sing mandheg.

d. Bermacam material sing dimetokake gunung nggeni bisa memicu munculnya bibit lelara, kaya infeksi saluran pernapasan, watuk-watuk, lara lulang, lan dadine utamane kanggo e. Gunung nggeni sing digunakne dadi panggon wisata. karo anane bencana iki, pariwisata arep kendheg, pamlebon saka wisata pun melu mandheg. Beberapa gunung geni neng Indonesia dadi destinasi wisata.

f. Kedadeane kecelakaan akibat dalanan sing licin berdebu, panganan terkontaminasi racun

g. Udan debu sing ngalangi pandangan lan mencemari udara sekitar sing dadi penyebab pamanasan global

h. Lahar panas ngakibatake keobongan alas, dadine ekosistem alas terancam. klebu satwa sing tinggal neng jerone. [3]

RujukanBesut