Brumaire

Brumaire (pocaping cara Prancis: [bʁymɛʁ]) yaiku wulan kapindho ing Pananggalan Republik Prancis. Wulan kasebut njupuk jeneng saka kata Prancis kanggo kabut, brume, kabut asring nongol ing Prancis ing wektu saka taun kasebut.

Brumaire menika wulan kapindho ing paruh musim gugur (mois d'automne). Wulan kasebut miwiti antara 22 Oktober lan 24 Oktober. Wulan kasebut pungkasan antara 20 November lan 22 November. Wulan kasebut nyusul Vendémiaire lan ndhisiki Frimaire.

Ing panganggoan pulitik/sajarah, Brumaire isa ngerujuk karo Kudhéta 18 Brumaire ing taun VIII (9 November 1799), ning endi Jenderal Napoleon Bonaparte ngagulingke pamrentahan Direktori kanggo ngegantikene karo Konsulat, kayata sing dirujuk dening Karl Marx ing pamflet gaweane, Brumaire XVIII Louis Bonaparte, ning endi Marx ngaitke kudheta asli Napoleon karo Kudeta 1851 saka keponakane, Louis-Napoleon.


3 Brumaire III
 
Primidi
Duodi
Tridi
Quartidi
Quintidi
Sextidi
Septidi
Octidi
Nonidi
Décadi
décade 4
1 Rabu
22 Oktober 1794
2 Kamis
23 Oktober 1794
3 Jumat
24 Oktober 1794
4 Sabtu
25 Oktober 1794
5 Minggu
26 Oktober 1794
6 Senin
27 Oktober 1794
7 Selasa
28 Oktober 1794
8 Rabu
29 Oktober 1794
9 Kamis
30 Oktober 1794
10 Jumat
31 Oktober 1794
décade 5
11 Sabtu
1 November 1794
12 Minggu
2 November 1794
13 Senin
3 November 1794
14 Selasa
4 November 1794
15 Rabu
5 November 1794
16 Kamis
6 November 1794
17 Jumat
7 November 1794
18 Sabtu
8 November 1794
19 Minggu
9 November 1794
20 Senin
10 November 1794
décade 6
21 Selasa
11 November 1794
22 Rabu
12 November 1794
23 Kamis
13 November 1794
24 Jumat
14 November 1794
25 Sabtu
15 November 1794
26 Minggu
16 November 1794
27 Senin
17 November 1794
28 Selasa
18 November 1794
29 Rabu
19 November 1794
30 Kamis
20 November 1794
10 jam
Paris
1 jam 49 menit 94 detik
Brumaire
03:26:34
24 jam
Greenwich


Pranala jabaBesut

Cithakan:EB1911 poster