Cemara (Casuarina sp) teng Jawa biasané numbuh atawa diupayaaken teng kalih wawasan[1]. Teng alas manfaaté nganggé wiwitan dilestariaken lan teng kebon atawa plataran griya kanggé wiwitan paésan. Kendalané wonten 70 macem cemara, nanging sing paling kawentar teng Jawa salah sawijiné: cemara ilir, cemara potlot, cemara Norfolk, cemara angin, cemara buya, cemara urang, cemara lilin/pecut, cemara embun, cemara segara, cemara rentheslan cemara Chinese golden tree.

Biasané teng jaman modern wit cemara nambah angsal perhatian saking masyarakat, nanging sing bengen manfaaté cemara Jawa tradhisional teksih diwatesi. Biasané mung kayuné kémawon sing anggo bahan wangunan umah lan kerajinan.

Selewihé maning waktu jaman Walanda, nalika cemara iku ditandur kanggo alas ning gunung, kiyen pada baé karo gunaé pinus, sing getahé kanggo bahan lenga cet. Tapi pemerintah biasané cemara lan pinus iku ngono tanduran paésan ning kota, bisa dadi ana beda antara wong pedésaan lan wong kota. Resiko batin karo cemara bisa sejen karo wit sejené sing bareng urip sedina dina.

Aran-aran désaBesut

Contohé désa ning Jawa Wétan lan Jawa Tengah sing nganggo aran cemara wonten sekawan, yaiku:

  1. Désa Cemara, Kecamatan Suboh ning Kabupaten Situbondo
  2. Désa Cemarakandang, Kecamatan Kedungkandang, ning Kabupaten Malang
  3. Désa Gunungcemara, Kecamatan Karanganyar, ning Kabupaten Kebumen
  4. Désa Cemara, Kecamatan Wonoboyo, ning Kabupaten Temanggung

RujukanBesut

  1. Santosa, Iman Budhi. Suta naya dhadhap waru : manusia Jawa dan tumbuhan. Yogyakarta. ISBN 9786026250421. OCLC 1040082743.