Dasasila Bandung, ya iku sepuluh poin asilé pertemuan Konferensi Tingkat Tinggi Asia-Afrika sing diadani ing sasi April 1955 ing Bandung (Indonésia). Substansi Dasasila Bandung yiku isiné ngèngingi "pernyataan panjurung kanggo kedamaian lan kerja sama donya".[1]

Prinsip - PrinsipBesut

  • Ngormati hak -hak dhasar manungsa lan ancas - ancas sing ana ing Piagam PBB (Perserikatan Bangsa-Bangsa).
  • Ngormati kedaulatan lan integritas teritorial kabèh bangsa.
  • Ngakoni persamaan kabèh bebrayan lan persamaan kabèh bangsa, gedhé utawa cilik.
  • Ora nglakoni campur tangan utawa intervensi ing sajeroning prakara - prakara ing njro ngeri nagara liya.
  • Ngormati hak saben bangsa kanggo mempertahankan dhirikanthi individu utawa kanthi kolektif, sing gegayutan karo Piagam PBB.
  • Ora nggunakaké paugeran - paugeran lan pertahanan kolektif kanggo tumindak kanggo kepentingan mligi saka salah sawijiné nagara - nagara gedhé. Ora nglakoni campur tangan tumrap nagara liya.
  • Ora nglakoni tumindak utawa ancaman agrési utawa nggunakaké tumindak kasar tumrap integritas teritorial utawa kamardhikan pulitik salah sawijining nagara.
  • Ngrampungaké kabèh tukaran internasional kanthi cara damai miturut Piagam PBB.
  • Majengaké kepentingan bareng -bareng lan kerja sama.
  • Ngormati hukum lan kewajiban-kewajiban internasional.

Uga delengenBesut

Cathetan sikilBesut

  1. Budiyanto, Pendidikan Kewarganagaraan untuk SMA Keals XI, 2007, Erlangga, kaca 129. KTT Asia-Afrika