Carabasa (Ind: dialek) tegesé varian-varian sinkronis basa. Basa nduwé variasi kang béda-béda nanging isih bisa dipadhangerteni (Ing: mutually intellegible) déning penutur. Carabasa ya iku variasi basa miturut panganggo basa. Béda karo jinis (rupa-rupa) basa, beda carabasa antaraning siji karo liyané isih bisa nduduhake kamiripan saèngga durung pantes dianggep basa kang béda. Carabasa dibédakaké dhedhasar tetembungan, paramasastra (Ind: tatabahasa), lan pocapan utawa swarawidya/widyaswara. Carabasa bisa dibedakaké antarané carabasa parisaba lan carabasa pratalawimba.[1].

Carabasa ParisabaBesut

Kang diarani carabasa parisaba (Ind: sosial) kaya ta:

  1. Basa ngoko lan
  2. Basa krama inggil
  3. Basa krama alus

Carabasa PratalawimbaBesut

Kang diarani carabasa pratalawimba (Ind: geografi) kaya ta:

  1. Carabasa Semarang
  2. Carabasa Nyogja
  3. Carabasa Sala
  4. Carabasa Tegal
  5. Carabasa Banyumas, lan sakpiturute.

RujukanBesut

  1. Wedhawati; Nurlina, Wiwin Erni Siti; Setiyanto, Edi; Sukesti, Restu. Tata Basa Jawa Mutakhir. Kanisius, Yogyakarta. 2006. Hal 13
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.