Dolar Zimbabwé

(Kaelih saka Dolar Zimbabwe)

Dolar Zimbabwe (tanda: $, utawa Z$ kanggo ngabedakake karo mata uang berdenominasi dolar liyane) yaiku jeneng mata uang resmi kapapat Zimbabwe saka 1980 nganti 12 April 2009. Saiki, mata uang kasebut dadi subyek saka periode inflasi ing dhuwur rata-rata, ngiring dening periode hiperinflasi.[3]

Dolar Zimbabwé
Dhuwit dluwang $500 saka dolar Zimbabwe kapapat
Dhuwit dluwang $500 saka dolar Zimbabwe kapapat
ISO 4217 Code ZWL[1]
User(s) Ora ana
(sadurunge  Zimbabwe[note 1])0
Inflasi 98.0% per dina ing pertengahan November 2008 utawa 8.97×1022% per taun. Matah dhiwit kasebut kelangan separo nilaine saben 24 jam lan 42 menit.
Sumber [2]
Subunit
1/100 sen
Simbul $
Coins 1, 5, 10, 20, 50 sen, 1, 2, 5, 10, dan 25 dolar
Banknotes $1, $5, $10, $20, $50, $100, $500, $1 000, $1,000,000,000,000
Central bank Bank Reserve Zimbabwe
This infobox shows the latest status before this currency was rendered obsolete.

Dolar Zimbabwe diperkenalkake ing 1980 kanggo nggantikake dolar Rhodesia (sing diperkenalke ing 1970). Sepanjang wektu, hiperinflasi ing Zimbabwe ngedadikake nilai dolar Zimbabwe dadi unit mata uang sing nduweni nilai paling ngisor ing donya. Mata uang kasebut ngalami redenominasi nganti kaping telu (ing 2006, 2008 lan 2009), karo denominasi nganti mata uang dluwang $100 triliun dimetuke.[4] Redenominasi pungkasan ngasilake "dolar kapapat" (ZWL), sing nduweni nilai 1025 ZWD (dolar pertami).

CathetanBesut

  1. Sawise dolar Zimbabwean ora maneh dikanggo dening 12 April 2009, euro, dolar Amerika Sarekat, Pound sterling, rand Afrika Kidul, pula Botswana, dolar Australia, yuan Tiongkok, rupee India lan yen Jepang dikanggo dadi alat ijol. Dolar Amerika Sarekat diadopsi dadi mata uang resmi kanggo kabeh transaksi pamrentahan.

ReferensiBesut

  1. "Current currency & funds code list (Table A.1)". Swiss Association for Standardization. 1 January 2015. Dibukak ing 15 January 2015.
  2. Hanke, Steve H. (17 November 2008). "New Hyperinflation Index (HHIZ) Puts Zimbabwe Inflation at 89.7 sextillion percent". The Cato Institute. Dibukak ing 17 November 2008.
  3. Hanke & Kwok (2009). "On the Measurement of Zimbabwe's Hyperinflation" (PDF). Cato.
  4. "Zimbabwe rolls out Z$100tr note". BBC News Online. Dibukak ing 7 July 2014.

Wacanan tambahanBesut

Pranala jabaBesut