Elfriede Jelinek

Elfriede Jelinek (lair ing Mürzzuschlag, Steiermark, 20 Oktober 1946; umur 74 taun) yaiku pengarang saka Ostenrik, kang menagake Bebungah Nobel Sastra nalika taun 2004.[1] Elfriede Jelinek duwé ibu kang jenenge Olga Jelinek utawa Olga Buchner yaiku manager personel ana ing sawijining perusahaan kaloka lan bapake yaiku Dr. Friedrich Jelinek kimiawan kang duwé latar belakang kelas pekerja ing Wina.[2][3] Dhèwèké sinau sajarah seni lan seni teater ing Universitas Wina lan ngrampungaké wulangan organne nalika taun 1971.[3] Wiwit taun 1966 dhèwèké wis makarya dadi penulis, kang urip mondar-mandir ing Kutha Wien lan Kutha Muenchen.[2] Taun 1974 Jelinek daup karo Gottfried Hüngsberg, kang nalika iku nggubah musik filem kanggo Rainer Werner Fassbinder nanging wiwit taun 1970-an wis kerja ana ing Kutha Munchen ana ing babagan teknologi informasi.[2] Karya Jelinek bisa dikelompokake ana ing telung tahap.[1] Karyane kang pisanan isiné kritik kanggo kapitalisme lan masarakat konsumtif.[1][2] Wiwit pungkasan taun 1980-an dhèwèké wis nyerang fasisme ana ing jaman dhisik lan anti-Semit nalika jaman saiki ing Ostenrik lan Jerman.[2] Taun 1998 Jelinek diwènèhi kanugrahan Bebungah Georg Büchner.[1] Elfriede Jelinek yaiku pemenang Penghargaan Nobel ana ing babagan Sastra naika taun 2004.[1][2][3] Nalika pengumuman resminé yaiku nalika tanggal 7 Oktober komite Nobel ngutip "aliran suara lan kontra-suara musik" ana ing karyané.[2] Jelinek yaiku wanita ka-10 kang nampa Bebungah Nobel ana ibf babagan sastra.

Elfriede Jelinek
Elfriede jelinek 2004 small.jpg
Pakaryaplaywright, novelis
BangsaOstenrik
GènreFeminisme, Kritik sosial
Karya gedhéDie Klavierspielerin
Bebungah utamaPenghargaan Nobel dalam Sastra taun 2004
Situs jaringan
http://ourworld.compuserve.com/homepages/elfriede/

Cathetan sukuBesut