Éropa Kulon

(Kaelih saka Eropah Kulon)

Éropa Kulon sajeroning pagertèn kang paling umum yaiku konsèp pulitik kang muncul lan dianggo samangsa Perang Dingin. Tapel watesé kawangun ing pungkasan Perang Donya II, lan dumadi saka nagara-nagara kang ora dikuwasani déning bala Uni Soviet lan ora dikuwasani déning rezim kuminis. Éropa Kulon iki béda karo Éropa Wétan luwih amarga ékonomi lan pulitik tinimbang géografi.

Pangertèn umum Éropa Kulon sawisé Perang Donya II lan ing mangsa Perang Dingin.

Ing mangsa saiki, istilah Éropa Kulon luwih tumuju marang babagan ékonomi tinimbang pulitik lan géografi. Konsep Éropa Kulon iki luwih dihubungaké karo konsèp dhémokrasi liberal, kapitalisme, lan Uni Éropa. Nagara-nagara anggotané duwé kabudayan Kulon, lan gayutan ékonomi lan pulitik kang baik karo Amérika Lor, Amérika Kidul, lan Oséania.

Sajeroning pangertèn liyané, Éropa Kulon uga minangka subbagéan saka Éropa kang luwih cilik saka pambagéan pulitik tradisionalé. Éropa Kulon kang didhefinisèkaké déning PBB yaiku nagara-nagara ing ngisor iki:

Pembagian Éropa kang diatur PBB:      Éropa Lor      Éropa Kulon      Éropa Wétan      Éropa Kidul

Deleng ugaBesut

Pranala njabaBesut