Gamelan sekatèn

Gamelan sekatèn ya iku gamelan kang dianggep paling gegayutan karo upacara Islam lan dinuga wis ana saka jaman Majapait. Gamelan iki ditabuh nalika pèngetan mijilé Muhammad ing kraton Surakarta lan Yogyakarta. Gamelan iki sepisanan ditabuh ing Kraton Demak, ya iku kagungané Sunan Giri. Gamelan kang ana ing Kraton Surakarta lan Yogyakarta iku tinggalané Sultan Agung Hanyakrakusuma[1]. Miturut sajarah, kala rumiyin Gamelan Sekatèn kanggé sarana "dhakwah" para wali sanga kanggé ngraketaken priyayi Jawa ingkang inggil lan caket budayanipun kaliyan Gamelan, supados kersa mlebet Agama Islam.

Cathetan sikilBesut