Tuduhaké menu pokok

Gerakan Pramuka Indonesia minangka nama saking organisasi pendidikan non-formal ingkang ngawontenaken pendhidhikan pramuka ing Indonesia . Tembung " Pra muka " menika singkatan saking Praja Muda Karana, ingkang gadhah teges Jiwa Muda ingkang remen berkarya. Ananging saderengipun singkatan menika dipuntetepaken, tembung Pramuka asalipun dipunpundhut dening Sultan Hamengkubuwono IX saking tembung "Poromuko" ingkang gadhah teges pasukan utami ing perang.

Pramuka minangka istilah kanggé anggota Gerakan Pramuka, ingkang kalebet ; Pramuka siyaga (7-10 taun), Pramuka Raiser (11-15 taun), Pramuka Penguat (16-20 taun) lan Pramuka Pandega (21-25 taun). Kelompok anggota sanesipuninggih menika Scoutmaster, Pramuka Utama, Coron Pelatih Pramuka, Abdi Sipil Pramuka, Staf Kwartir lan Panel Penasihat .

Pramuka minangka proses pendhidhikan wonten ing sajawinipun lingkungan sekolah saha sanjawinipun lingkungan kulawarga kanthi wujud ingkang menarik, bungahaken, sehat, teratur, diarahake, kegiatan praktis ingkang dipuntindakaken wonten ing alam terbuka kanthiPrinsip Pramuka saha Metode Pramuka, ingkang gadhah ancas utaminipun inggih menika pembentukan karakter, watak, saha pikiran watak mulya. Pramuka minangka sistem pendhidhikan pramuka ingkang dipunlarasaken kanthi kahanan, kapentingan, saha pangembangan masarakat, saha bangsa Indonesia .

Gerakan Pramuka dipunpimpin dening Ketua Kwartir Nasional, ingkang samenika dipunpimpin kalihan Budi Waseso .