Tuduhaké menu pokok

Jomo Kenyata ya iku antropologi saka Kénya ing Afrika Wétan. Kenyata ya iku anggota saka suku bangsa Gikuyu, ya iku suku bangsa kang ana ing daérah pegunungan Kénya[2][3]. Lair ing taun 1893, dhèwèké sekolah ing sawiji sekolah Kristen, nuli dadi pegawé sor-soran ing kutha. Ing taun 1929, Kenyata olèh kasempatan lunga menyang Inggris nganti taun 1946[2]. Ing Inggris, Kenyata nerusaké sekolahé nganti mlebu pamulangan luhur London School of Economics, panggonan dhèwèké sinau antropologi ing sor bimbingan Bronislaw Malinowski[2]. Kenyata ngasilaké buku ètnografi kang irah-irahané Facing Mount Kenya taun 1938. Ing buku iku nuduhaké crita sawiji suku bangsa Afrika kang lagi dijajah lan lemahé dijupuk déning wong panjajah. Kenyata ngedharaké rasa protès marang panjajah Éropah nalika iku amarga kaanan wong asli Afrika kang mlarat. Buku seratan Kenyata iku kawentar ing kalangan ahli antropologi[2]. Panyengkuyung saka ahli antropologi iki mangrupa nerbitaké buku iku ing rupa pocketbook. Pendhidhikan antropologi kang diolèhi Kenyata dienggo bombong wong penjajah[4]. Kenyata kekatut ing aktivis kamardikan Kénya lan kaya dadi sawiji pahlawan kamardikan Kénya[4].

Mzee Jomo Kenyatta
Jomo Kenyatta 1966-06-15.jpg
President Kenyatta in 1966
President of Kenya 1st
Linggih
12 December 1964 – 22 August 1978
Wakil PrésidhènJaramogi Oginga Odinga
Joseph Murumbi
Daniel arap Moi
Kang sadurungéElizabeth II
as Queen of Kenya
Himself
as Prime Minister of Kenya
Kang sawiséDaniel arap Moi
1st Prime Minister of Kenya
Linggih
1 June 1963 – 12 December 1964
RatuElizabeth II
Gubernur JéndralMalcolm MacDonald (1963–1964)
GubernurMalcolm MacDonald (1963)
Kang sawiséRaila Odinga (2008)
Chairman of KANU
Linggih
1961–1978
Kang sadurungéJames Gichuru
Kang sawiséDaniel arap Moi
Rerincèn dhiri
LairKamau wa Ngengi
u. 1897
Gatundu, British East Africa
PatiAgustus 22, 1978
Mombasa, Coast, Kenya
PakuburanNairobi, Kenya
BangsaKenyan
Parté pulitikKANU
SisihanGrace Wahu (m. 1919)
Edna Clarke (1942–1946)
Grace Wanjiku (d.1950)
Mama Ngina (1951–1978)
Anak
AlmamaterUniversity College London, London School of Economics
AgamaChristianity[1]
Notable work(s)Facing Mount Kenya

RujukanBesut

  1. Murray-Brown 1974, k. 48.
  2. a b c d Koentjaraningrat (1964). Tokoh-tokoh Antropologi. Jakarta: Penerbitan Universitas. k. 144. 
  3. "Jomo Kenyatta". Britannica. Dijupuk 1 Novermber 2017.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  4. a b "Jomo Kenyatta". South African History Online. Dijupuk 1 November 2017.