Kenthang kleci

Kentang Kleci
Plectranthus rotundifolius DSCN0612.jpg
Bunga kentang hitam
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Magnoliopsida
Ordho: Lamiales
Famili: Lamiaceae
Génus: Plectranthus
Spésies: P. rotundifolius
Jeneng binomial
Plectranthus rotundifolius
(Poir.) Spreng.
Sinonim

Rujukan:[1][2][3][4]

  • Coleus dysentricus Baker
  • C. pallidiflorus A. Chev.
  • C. parviflorus Benth.
  • C. rugosus Benth.
  • C. tuberosus Bth. non Rich.
  • Plectranthus coppinii Heckel
  • P. coppinii Cornu
  • P. tuberosus Blume
  • Solenostemon rotundifolius (Poir.) J.K. Morton

Kenthang ireng utawa kenthang kleci (Solenostemon rotundifolius (Poir.) J. K. Morton syn.Plectranthus (syn. Coleus) tuberosus (Blume) Benth. syn. C. edulis Blume syn. C. rotundifolius (Poiret) A. Chev. & E. Perrot syn. C. parviflorus Benth.; suku Lamiaceae) tuwuhan kang potensial kanggo sumber pangan (karbohidrat) alternatip lan uga kanggo obat. Umbiné ukuran sak jempol warna soklat utawa ireng. Lumrahé diolah kanthi dijangan santen.

Umbi ngandhut nganti 20% karbohidrat (mligi pati) lan sakiwa-tengené 2% protéin.

Tuwuhan iki asalé saka Afrika Kulon, tahan serangan lelara amarga jamur, nanging ora tahan serangan nematoda.

jeneng liyaBesut

Jeneng sak nggon kanggo Plectranthus rotundifolius
Tatar Basa/cara Jeneng
Mancanegara lan
Eropa
Basa Inggris Chinese potato
Coleus potato
Hausa potato
Frafra potato
Madagascar potato
Sudan potato
native potato
country potato
Basa Prancis pomme de terre de Madagascar
pomme de terre du Soudan
pomme de terre d'Afrique
coléus à tubercules
Afrika
Dioula fabirama
Frafra pesa, pessa
Hausa tumuku
Mandinka
Bambara
fa-birama. fabirama (fabourama)
usu ni gé (oussou-ni-gué)
usu ni fin (oussou-ni-fing)
Minianka fabirama
Mossi (Mooré) peinssa
Asia Kidul
Kannada ಸಂಬ್ರಾಲಿ saṃbrāli (sambrali)
Konkani कूक kūka (kooka)
Malayalam കൂർക്ക kūrkka (koorka, koorkka)
Sinhala ඉන්නල innala
Tamil சிறு கிழங்கு ciṟu kiḻaṅku (siru kizhangu)
Asia Kidul wetan
Basa Indonesia kentang hitam
kentang jawa
kentang kleci
Basa Jawa ꦏꦼꦤ꧀ꦛꦁꦲꦶ​ꦉꦁ (kenthang ireng)

ꦏꦼꦤ꧀ꦛꦁꦏ꧀ꦊꦕꦶ (kenthang kleci)

Basa Malayu ubi keling
  1.   Austria (1981). Proyek Penelitian Potensi Sumber Daya Ekonomi:Ubi-Ubian 7:46 - 47. Jakarta:LBN - LIPI bekerja sama dengan Balai Pustaka. OCLC 66246398
  2. "Coleus tuberosus Benth" (PDF). Departemen Kesehatan. 14 November 2001. Diarsip saka sing asli (PDF) ing 2008-12-07. Dibukak ing 23 Mei 2014. Unknown parameter |dead-url= ignored (|url-status= suggested) (pitulung)
  3. "Plectranthus rotundifolius (Poir.) Spreng". The Plants List. Dibukak ing 21 May 2014.
  4.   Austria (1974 – 78). "Labiatae". Flora Malesiana. Belanda: Sijthoff & Nordhoff International Publisher. 8 (1): 301 –&#32, 94. Check date values in: |year= (pitulung)