Tuduhaké menu pokok
Nyogok ugi kalebu tumindak korupsi

Tembung korupsi iku asalé saka basa Latin, ya iku saka tembung corruptio, kang tegesé ngrusak, nggawé bosok, lan nyogok. Dideleng saka segi basa, korupsi ya iku njupuk duit (nagara, utawa perusahaan, lsp) kanggo bathiné awaké dhéwé utawa wong liya. Tumindak korup iku diseleng saka patrap seneng nampa dhuwit suap, lan nggunakaké kalungguhan kang diduwèni kanggo kepentingan awaké dhéwé utawa wong liya.[1] Pangertèn korupsi miturut undang-Undang Bab I pasal 1 ayat 3-5 UU RI No.28 taun 1999 ngengingi Penyelenggara Nagara yang Bersih dan Bebas dari Korupsi. Korupsi ya iku tindak pidana kaya déné kang ana ing sajeroning peraturan perundang-undangan kang ngatur ngengingi tindak pidana korupsi. Saiki UU kang ngatur tindak pidana korupsi ya iku UU RI No. 20 taun 2001. Teges liyané, korupsi ya iku tumindak kang dilakoni wong kanthi ndelik-ndelik kanthi tujuan nyugihké awaké dhéwé utawa kancané lumantar cara kang ora bener kanthi cara nyliweraké kapercayan kang wis diwènèhké déning masyrakat.[2]

Sebabé korupsiBesut

Sebab-sebab korupsi ana 3 ya iku faktor manungsa, faktor papan panggonan, lan faktor loro-loroné.

  • Faktor manungsa

Miturut téyori iku sebab utama korupsi ya iku saka faktor-faktor personal aparat, kaya ta: mentalitas aparat kang èlèk, kasaguhan kerja aparat kang kurang, gaji aparat kang sithik, kulawarga kang miskin,lsp.

  • Faktor papan panggonaan

Papan panggonan iku kaya ta, lingkungan pulitik, budaya, lan manajemen birokrasi.

  • Faktor loro-loroné

Korupsi kadadéan amarga ana interaksi faktor akèh, ya iku faktor manungsa lan faktor papan panggonan.

Gambar:KPK Indonésia.jpg
KPK iku lembaga kang ngurus prakara korupsi ing Indonésia

Tumindak korupsiBesut

  • Nyogok dhuwit
  • Nyolog dhuwitlan ndelikaké dhuwit
  • Nggedhé-nggedhèkaké rega
  • Ngurus idin kang diangèl-angèlaké

Cathetan sukuBesut

  1. Pendidikan Kewarganagaraan Untuk SMA Kelas X, Erlangga,2007, kaca 58, Pemberantasan korupsi di Indonésia
  2. Pengertian Korupsi(dipunundhuh tanggal 20 September 2012)

Delengen ugaBesut