La Calavera Catrina ('Dapper Skeleton', 'Elegant Skull') utawa Catrina La Calavera Garbancera iku sawijining kagunan (ing basa Indonésia: seni) étsa ing sèng kang kondhang ing taun 1910–1913 lan digawé déning juru cithak saka Mèksiko, juru ilustrasi kartun, the Mexican printmaker, cartoon illustrator lan juru litografi, José Guadalupe Posada.[1] La Catrina iki minangka gambaran satir saka wong asli Mèksiko kang dirasa déning Posada seneng niru-niru utawa péning mèlu-mèlu ngadhaptasi tradhisi aristokrat saka Éropah ing jaman pra-révolusi. La Catrina wis dadi sawijining ikon ing Mèksiko nalika mèngeti Día de Muertos utawa "Dinané wong Mati".

Sawijining ilustrasi utawa gambar saka La Catrina

Kagunan étsa ing sèng iki nggambaraké bleger jrangkong wanodya kang nganggo topi. Chapeau en attente kang ana ing dhèwèké iku gegayutan karo gagrag Éropa ing wiwitané abad ka-20. Wedharan asliné nggambaraké sawijining wong kang isin karo asal asliné (origin) nuli dhèwèké macak nganggo klambi kang niru-niru wong Perancis, uga nganggo makeup kang kandel banget supaya kulité kétok luwih putih.[2] Ing wedharan iki uga ana tembung garbancera, sawijining julukan kanggo ngrujuk marang wong asli kono kang gawéané niru-niru budaya Éropah lan mungkiri warisan kabudayan asliné dhéwé.[3][4]

GladriBesut

Macak lan klambèn dadi "Catrina" iku sawijining kostum kang populèr ing pèngetan Dinané wong Mati ing Mèksiko. [5]

RujukanBesut

  1. "Jose Guadalupe Posada, Calavera Catrina (Dapper Skeleton)". ArtofthePrint.com.
  2. "La Catrina". Copal, Mexican Folk Art at its best Online. Retrieved 2018-10-27.
  3. "La Catrina – The woman of Mexico". Rocky Point 360 (in Inggris). 2012-10-30. Retrieved 2018-10-27.
  4. "Catrina La Calavera Garbancera is the icon of Día de los Muertos". New York Latin Culture Magazine (in Inggris). 2018-09-25. Retrieved 2018-10-27.
  5. Devash, Meirav. "5 Things to Know Before Doing Dia de Los Muertos Makeup". Allure (in Inggris). Retrieved 2018-10-07.