Tuduhaké menu pokok

Makutha ning tulisan iki ya iku rupa paésan umah kang rupaé kaya makuta raja[1]. Bentuk makutha kanggo paésan umah iki ana kang niru kang makutha Sultan Hamengku Buwono kaya ning lambang kraton Yogyakarta. Ana uga kang niru kang makutha raja Éropa (Belanda) lan tokoh pewayangan. Gambar makutha ana kang digawé wutuh lan separo. Paésan makutha iki biyasa beli dipai warna. Cara gawé paésan umah iki yèn kang bahan séng ya iku karo cara ditatah atawa digunting[1]. Yén ditatah, cara natahé kaya natah wayang kulit. Yén kang bahan lemah lempung digawéé ya kaya cara gawé getak. Makutha iki biyasa ditaro ning bubungan tengah umah joglo, limasan, lan kampong[1][2]. Makna simbol makutha ning umah Jawa ya iku minangka wakil Allah ning dunya, bisa ngeberkahi seisi umah ambiran slamet, tentrem, lan dilindungi, kaya sipat-sipat makuta raja-raja Jawa[1][2].

RujukanBesut

  1. a b c d Dakung, Sugiyarto, dkk (1982). Arsitektur Tradisional Daerah Istimewa Yogyakarta. Jakarta: Depdikbud. kk. 159–161. 
  2. a b Iswanto, Danoe (Juni 2008). "APLIKASI RAGAM HIAS JAWA TRADISIONAL PADA RUMAH TINGGAL BARU" (PDF). ENCLOSURE: Jurnal Ilmiah Perancangan Kota dan Permukiman. Volume 7 No. 2: 93.