Tuduhaké menu pokok

Marie Salomea Curie (basa Polen: Maria Curie, 7 November 18674 Juli 1934), punika satunggiling ngèlmuwati saking Prancis, nanging sangkaning saking Polen. Piyambakipun ingkang kapisan saged mamanggihaken kawontenaning sunar radhiasi thorium mawi sèmahipun, Pierre Curie. Lajeng piyambakipun saged ngisolasi saha mamanggihaken radium kaliyan polonium.

Marie Skłodowska–Curie
Mariecurie.jpg
Lair(1867-11-07)7 Novèmber 1867
Warsaw, Vistula Land, Kamaharajan Rusia
Pati4 Juli 1934(1934-07-04) (umur 66)
Passy, Haute-Savoie, Prancis
BangsaPolen
Warga nagaraRusia, lajeng Prancis
Alma materUniversity of Paris
ESPCI
Kondhang ingradioaktivitas, polonium, radium
BebungahBebungah Nobel babagan Fisika (1903)
Davy Medal (1903)
Matteucci Medal (1904)
Bebungah Nobel babagan Kimia (1911)
Karièr ngèlmiah
BabaganFisika, Kimia
InstitutionsUniversity of Paris
Juru pamrayogya dhoktoralHenri Becquerel
Mahasiswa dhoktoralAndré-Louis Debierne
Óscar Moreno
Marguerite Catherine Perey
Cathetan
Panjenenganipun satunggal-satunggalipun tiyang ingkang menang Bebungah Nobel ing kalih èlmu.
Panjenengan èstrinipun Pierre Curie, lan ibunipun Irène Joliot-Curie lan Ève Curie.

Ing warsa 1903, sami kaliyan sèmahipun saha Henri Becquerel, piyambakipun menang Pamulèn Nobel kanggé Fisika. Lajeng piyambakipun dhawak angsal pamulèn Nobel malih ing warsa 1911 kanggé widhang Kimia.

Uga delengen liyanéBesut

Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.