Tetuwuhan: Béda antara owahan

16 bèt wis dibusak ,  5 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
(Pranala Njaba)
c (éjaan using AWB)
}}
 
'''Tetanduran''' iku ing èlmu [[Biologi]] maknané [[organisme]] sing kagolong [[Regnum]] [[Tetanduran|Plantae]], ing antarané: kabèh tetanduran mawa pembuluh, sing semu lan sing sejati ([[lumut ati]], [[lumut]], [[paku-pakuan]] uga [[tetanduran wewiji]]). Ing vèrsi [[taksonomi tetanduran]] tinentu, [[alga ijo]] uga klebu ing karajan (''regnum'') iki. Tetanduran iku jenisjinis organisme [[autotrof]] sing manfaataké [[klorofil]] kanggo komponèn pangowah ènèrgi [[foton]] saka cahya [[srengéngé]] dadi ènèrgi kimiawi sing wujudé [[gula]]. Prosès pangalihan iki diarani prosès [[fotosintesis]]. Amarga sifaté sing autotrof, tetanduran iku ana ing posisi angka siji ing ranté aliran ènèrgi liwat organisme urip ([[ranté panganan]]).
Amarga werna ijo dominan banget ing anggota karajan iki, mula jeneng liya sing dianggo ya iku '''Viridiplantae''' ("tetanduran ijo"). Jeneng liyané ya iku '''Metaphyta'''.
 
Klasifikasi tetanduran mangsa kapungkur nglebokaké uga kabèh jinis [[alga]] lan [[fungi]] (kalebu [[jamur lendhir]]) minangka anggotané. Kritik-kritik sing muncul sabanjuré agawé fungi dipisahaké saka tetanduran. Senadyan stasioner, fungi asipat ''[[saprotrof]]'', antuk ènèrgi saka sisa-sisa [[bahan organik]]. Saliyané iku, dhindhing sèl fungi ora kasusun saka bahan sing padha karo tetanduran lan malahan mèmper [[kéwan]].
Sebagéan gedhé alga banjur wiwit dipisahaké saka kaanggotaan tetanduran amarga ora nduwèni diferensiasi jaringan lan ora ngembangaké [[klorofil]] minangka [[pigmen]] panangkap ènèrgi.
 
Panggunaan tèknik-tèknik [[biologi molekuler]] marang [[filogeni]] tetanduran pranyata mènèhi dhukungan pamisahan iki.
 
== Dhéfinisi ==
 
== Ragam ==
Watara 350,000 [[spesies]] saka tetanduran sing ana wektu iki. Taun 2004, watara 287,655 spesies wis ditepungi, ing antarané 258,650 yakuwiyaiku awujud [[tetanduran ngembang]], 16,000 [[bryophyta]], 11,000 [[pakis]] lan 8,000 [[alga ijo]].
 
{| class="wikitable" border="1" style="float:left; margin-left:1em;"
</small>
 
{{biologi-stub}}
{{Botani}}
{{Klasifikasi tetanduran}}
[[Kategori:Flora & Fauna]]
[[Kategori:Tetanduran]]
 
 
{{biologi-stub}}
63.840

besutan