Diesel: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  6 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
c (→‎top: éjaan using AWB)
c (éjaan using AWB)
{{rapèkaké}}
[[Gambar:Bahan bakar solar.jpg|thumb|250px|Diesel utawa solar]]
'''Deisel''' utawa [[solar]] ya iku [[bahan bakar]] [[minyak]] [[sulingan]] saka [[minyak bumi]] mentah.<ref name="internet1">[http://www.scribd.com/doc/45920835/Bahan-Bakar-Solar-Diesel-Fuel] BAHAN BAKAR SOLAR, (Kaunduh 24/10/12).</ref> bahan bakar iki wernané [[kuning]] rodok [[coklat]] kang bening. Panggunaané solar biasané ya iku kanggo bahan bakar ing kabèh jenisjinis [[mesin diesel]] kanti putaran duwur (sak nduwuré [[1000 rpm]]), kang uga digunakaké minangka bahan bakar ing pembakaran langsung [[pawon]]-pawon cilik kang utamané dikarepaké pembakaran kang resik. Lenga solar iki biasané disebut uga [[Gas oil]], [[Automotive Diesel Oil]], [[High Speed Diesel]].
 
[[Mesin]]-mesin kanti putaran kang cepet (>''1000rpm'') mbutuhaké bahan bakar kanti karakteristik tertemtu kang béda karo lenga diesel. Karakteristik kang diperlokaké ana sesambungané karo ''auto ignition'' (kemampuan empan dhéwé), gampang mili ing sajroné saluran bahan bakar, kemampuan kanggo ''teratomisasi'', kemampuan [[lubrikasi]], nilai kalor lan karakteristik liya. Bahan bakar solar nduwèni sipst-sipat utama, ya iku:
#Nduwèni titik empan kang duwur ([[40C]] nganti [[100C]]).
#Kobong sacara spontan ing suhu [[350C]].
#Nduwèni berat jenisjinis kira-kira [[0.82f]] - [[0.86f]].
#Isa ngakibataké panas kang gedhé ([[10.500 kcal/kg]]).
#Nduwèni kandutan [[sulfur]] luwih gedhé ketimbang [[bènsin]]<ref name="internet1" />
*Tingkat 4-D Bahan bakar kanti ''volatilitas'' luwih endek kanggo mesin kang kecepetané endèk lan pas-pasan.<ref name="internet1" />
 
Penggolongan bahan bakar mesin diesel andhedasar jenisjinis putaran mesin, isa dibagi dadi rong golongan ya iku:
1.Automotive Diesel Oil ( ADO ), ya iku bahan bakar kang digunakaké kanggo mesin kanti kecepatan putaran mesin sak nduwuré 1000 rpm (
rotation per minute). Bahan bakar jenisjinis iki kang biasa disebut minangka bahan bakar diesel. Biasané digunakaké kanggo kendaraan bermotor.
2.Industrial Diesel Oil, ya iku bahan bakar kang digunakaké kanggo mesin-mesin kang nduwèni putaran mesin kurang utawa padha karo 1000 rpm, biasané digunakaké kanggo mesin-mesin industri. Bahan bakar jenisjinis iki disebut minyak diesel.<ref name="internet">[http://repository.ui.ac.id/telusur/hasil/1?keyw=diesel&telusur=Telusur], (Kaunduh 22/11/12).</ref>
 
==Karakteristik Umum Diesel==
Karakteristik kang umum perlu dingertèni kanggo menilai kinerja bahan bakar diesel antarané ya iku viskositas, angka setana, berat jenisjinis, titik tuang, nilai kalor pembakaran, volatilitas, kadar residu karbon, kadar banyu lan sedimen, indeks diesel, titik embun, kadar sulfur, lan titik nyala.<ref name="internet1" />
 
===Viskositas===
63.857

besutan