Saksofon: Béda antara owahan

1 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
c (éjaan using AWB)
c (éjaan using AWB)
[[gambar:Saxophone alto.jpg|thumb|200px|gambar saksofon]]
'''Saksofon''' dikembangaké taun 1840-an déning Adolphe saksofon, dheweké saka kebangsaan Belgia. Nalika esih nyambutgawe ana ing toko piranti bapake nang Brussels, Adolphe miwiti ngembangaké piranti kang duweniduwéni proyeksi instrumen kuningan kang lewih lincah saka piranti musik damu kayu.
Saksofon piranti sing isih mèlu kulawarga ''woodwind''. Saksofon biasané digawé saka [[logam]] lan carané nganggo nggunakaké ''single-reed'' kaya [[klarinet]]. Saksofon biasané kerep digunakaké ing ''big band music'' lan jazz, nanging wiwitané saksofon digunakaké minangka piranti [[orkestra]] lan band militer. Saiki wis akèh [[merk saksofon]] kang sumebar ing pasaran kayata; ''Selmer, Conn, Yamaha, Yanagisawa, L.A.Sax, Jupiter, Lincoln, La Fleur, Weril, Lark, lan Subaru.''
 
Wong kang nggunakakè saksofon diarani [[saksofonis]]. Saksofonis [[Indonésia]] kang misuwur ya iku: [[Embong Rahardjo]] (alm), [[Didiek S.S.S]], [[Paulus Cucuripet]], lan [[Kenny Joe]]. Saksofonis international kang Legendaris kang misuwur kayata: [[Coleman Hawkins, Stanley Turrentine, Zoot Sims,Charlie Parker, lan Joe Henderson]]. Saksofonis internasional kang misuwur ing jaman saiki kayata: [[Kenny G]], [[Dave Koz]], [[Eric Marienthal]], [[Richard Elliot]], [[Sadao Watanabe]], [[Kirk Whalum]], lan [[Kenny Garretta]].<ref>{{id}}[http://wartawarga.gunadarma.ac.id/2012/01/macam-macam-sax-2/ Macam-macam Sax]</ref>
 
==JeniséJinisé saksofon==
Beda karo [[tuts]] piano sing bisa duwé akèh titi laras wiwit saka ''do'' paling cendhak nganti ''do'' paling duwur, saksofon ora bisa akèh kaya [[piano]]. Mula saksofon digawé kanthi akèh ukuran kanggo ngasilaké titi laras kang jangkep kaya piano. Saksofon cacahé ana 14 jenisjinis. Saka 14 jenisjinis iku kang kerep kasebut ya iku saksofon [[sopran]], alto, lan tenor. Saksofon sopran bentuké lurus kaya kang dianggo Kenny G. Saksofon alto bentuke rada mlengkung kaya huruf "J". JenisJinis iki biasané dianggo Dave Koz. Ing nduwuré alto ana saksofon tenor, lan biasané diarani saksofon [[jazz]]. Kang luwih gedhé manèh ya iku saksofon bariton.<ref>{{id}}[http://debritto.net/isi/yuk_main_saxophone Yuk Main Saxhophone]</ref>
 
==Referensi==
63.840

besutan