Basis data: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  4 taun kepungkur
c
→‎top: éjaan using AWB
c (éjaan, replaced: yaiku → ya iku (3) using AWB)
c (→‎top: éjaan using AWB)
Istilah "basis data" awalé saka èlmu komputer. Senadyan tegesé saya wiyar, nglebokaké perkara-perkara sanjabaning bidhang èlèktronika, artikel iki ngenani basis data komputer. Cathetan sing mèmper karo basis data sabeneré wis ana sadurungé révolusi indhustri ya iku ing bentuk buku besar, kuitansi lan kumpulan data sing ana hubungané karo bisnis.
 
Konsèp dhasar saka basis data ya iku kumpulan saka cathetan-cathetan, utawa tugelan kawruh. Sawijining basis data duwé panjlasan kastruktur saka jenisjinis fakta sing kasimpen ing njeroné: panjlasan iki disebut [[skema]]. Skema nggambaraké obyèk sing diwakili sawijining basis data, lan hubungan ing antarané obyèk mau. Ana akèh cara kanggo ngorganisasikaké skema, utawa modhelaké struktur basis data: iki dikenal minangka [[modhel basis data]] utawa modhel data. Modhel sing umum dipigunakaké saiki ya iku [[modhel relasional]], sing miturut istilah layman makili kabèh informasi ing bentuk tabèl-tabèl sing silih hubungan ing ngendi saben tabèl kapérang saka baris lan kolom (dhéfinisi sing sabeneré migunakaké terminologi matematika). Ing modhel iki, hubungan antar tabèl diwakili kanthi migunakaké pangaji sing padha antar tabèl. Modhel liyanékayata [[modhel hierarkis]] lan [[modhel jaringan]] migunakaké cara sing luwih èksplisit kanggo makili hubungan antar tabèl.
 
Istilah ''basis data'' ngacu ing kolèksi saka data-data sing saling gegandhèngan, lan prangkat empuké kuduné ngacu minangka ''sistem manajemen basis data'' (''database management system/DBMS''). Yèn kontèké wis cetha, akèh administrator lan programer migunakaké istilah basis data kanggo kaloro teges mau.
62.958

besutan