John Rawls: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  5 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
c (→‎Karya Wigati: éjaan using AWB)
c (éjaan using AWB)
|death_place = [[Lexington, Massachusetts]], [[Amerika Serikat]].
|school_tradition= [[Filsafat analitik]]
|main_interests = [[Filsafat politikpulitik]], [[Liberalisme]], [[Keadilan]], [[PolitikPulitik]], [[Teori kontrak sosial]]
|influences = [[John Locke]], [[Jean Jacques Rousseau]], [[Immanuel Kant]], [[John Stuart Mill]], [[Charles Darwin]], [[H. L. A. Hart]], [[Isaiah Berlin]]
|influenced = [[Thomas Nagel]], [[Thomas Pogge]], [[T. M. Scanlon]], [[Joshua Cohen (filsuf)|Joshua Cohen]], [[Amartya Sen]], [[Christine Korsgaard]], [[Alasdair MacIntyre]], [[Michael Sandel]], [[Onora O'Neill]], [[Martha Nussbaum]], [[Albert Borgmann]], [[Will Kymlicka]], [[Ronald Dworkin]], [[John Harsanyi]], [[Kenneth Binmore]], [[David Estlund]], [[Susan Neiman]]
}}
 
'''John Rawls''' (miyos tanggal [[21]] [[Februari]] [[1921]] wonten ing [[Baltimore]], [[Maryland]], [[Amerika Serikat]]) inggih punika [[filsuf]] saking [[Amerika Serikat]] ingkang misuwur nalika abad kaping 20 wonten ing bidang [[filsafat politikpulitik]].<ref name="Audi">{{en}}Samuel Freeman. 1999. "Rawls, John". In ''The Cambridge Dictionary of Philosophy''. Robert Audi, ed. 774. London: Cambridge University Press.</ref> Bukunipun ingkang judul "Teori Babagan Kaadilan" (wonten ing basa Inggris ''A Theory of Justice'') minangka salah satunggaling teks primer wonten ing filsafat politikpulitik.<ref name="Audi"/> Rawls sinau wonten ing [[Universitas Princeton]], sarta ngajar wonten ing [[Universitas Cornell]] lan [[Universitas Harvard]].<ref>{{en}}Ted Honderich, ed. 1995. ''The Oxford Companion to Philosophy''. New York: Oxford University Press. P. 745.</ref>
 
== Pamikiran ==
John Rawls kondhang minangka satunggaling filsuf ingkang saèstu maringi kritik ékonomi pasar bebas.<ref name="Keraf">A. Sonny Keraf. 2005. Etika Bisnis. Yogyakarta: Kanisius. Hal.153.</ref> Tumrap pribadinipun pasar bebas maringi kabebasan tumraping sedaya tiyang, ananging kanthi wontenipun pasar bebas saged ndadosaken kaadilan awrat dipuntengenaken.<ref name="Keraf"/> Adhedhasar punika, piyambakipun ngembangaken sawijining teori ingkang dipunsebut teori keadilan.<ref name="Keraf"/> Miturut Rawls, prinsip paling dhasar saking kaadilan inggih punika bilih saben tiyang kagungan hak ingkang sami saking posisi-posisi ingkang limrah.<ref name="Christoph">{{id}}Christoph Stuekelberger. 1998. Lingkungan dan Pembangunan .Yogyakarta: Duta Wacana University Press. Hal. 81.</ref> Amargi punika, sipados keadilan saged karengkuh saengga struktur konstitusi politikpulitik, [[ékonomi]], lan peraturan babagan hak milik kedah sami tumraping sedaya tiyang.<ref name="Audi"/> Kahan kados mekaten dipunsebut "kabut boten mangertosan" (''veil of ignorance''), ing pundi saben tiyang kedah ngentunaken atribut-atribut ingkang mbedakaken kaliya tiyang-tiyang sanès, kadosta kemampuan, kasugihan, posisi sosial, pandangan religius lan filosofis, èwadènè konsepsi babagan nilai.<ref name="Audi"/> Kanggè ngukuhaken kahanan adil kasebut prelu wontenipun jaminan tumraping sajumlah hak dasar ingkang "berlaku" kangge sedaya, kadosta kebebasan kangge suka pamanggih, kebebasan pikir, kebebasan berserikat, kebebasan politikpulitik, lan kebebasan ing mata hukum.<ref name="Audi"/>
Wonten dhasaripun, teori keadilan Rawls meh ngatasi 2 bab, inggih punika [[utilitarianisme]] lan mungkasaken kontroversi babagan dilema antawisipun''liberty'' (kamardikan) lan ''equality'' (kesamaan) ingkang sadangu punika dipunanggep boten mungkin nyawiji.<ref name="Rasuanto"/> Rawls kanthi eksplisit memposisikaken teorinipun kangge ngadhepi utilitarianisme, ingkang wiwit pertengahan abad 19 ndominasi pamikiran [[moralitas]][[politikpulitik]] [[normatif]] [[liberalisme]].<ref name="Rasuanto"/>
 
== Karya Wigati ==
Rikala taun [[1971]], John Rawls nerbitaken sawijining buku kanthi judul ''A Theory of Justice'' (Teori Keadilan).<ref name="Rasuanto">Bur Rasuanto. 2005. Keadilan Sosial: Pandangan Deontologis Rawls dan Habermas. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama. Hal. 25,</ref> Pamanggih wonten ing buku punika inggih dipunkemasipun sawijining konsep ingkang déning Rawls dipunsebut minangka konsep ''justice as fairness'' (keadilan minangka sawijining kejujuran).<ref name="Rasuanto"/> Miturut [[Robert Nozick]], ''A Theory of Justice'' inggih punika sawijining karya filsafat politikpulitik lan filsafat moral ingkang kiyat, lebet, subtil, wiyar, sistematik, ingkang boten nate katingal wonten ing karya-karya filsuf [[Jerman]] sanesipun.<ref name="Rasuanto"/>. Sasampunipun buku ''A Theory of Justice'' dipunterbitaken, saengga wonten buku enggal malih karangan Rawls ingkang kagungan judul ''Political Liberalism'' (Liberalisme PolitikPulitik).<ref name="Rasuanto"/> Buku punika minangka buku panduan kangge ngandharaken pemikiran babagan ''justice as fairness''.<ref name="Rasuanto"/>
 
== Cathetan Suku ==
63.840

besutan