Mekah: Béda antara owahan

2 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
c
éjaan, replaced: pemerintah → pamaréntah (2) using AWB
c (éjaan, replaced: yaiku → ya iku (3) using AWB)
c (éjaan, replaced: pemerintah → pamaréntah (2) using AWB)
{{Islam}}
 
Kutha Mekkah dumunung watara 600 km sisih kidul kutha [[Madinah]], kurang luwih 200 km sisih wétan lor kutha [[Jeddah]] persisé ing koordinat {{coor dms|21|25|24|N|39|49|24|E|}}. Kutha Mekkah arupa lembah ciut kang diubengi déning gunung gunung lan wangunan Ka'bah minangka pusaté. Mulané, ing jaman biyèn kutha iki rawan banjir yèn musim udan. Pungkasané pemerintahpamaréntah Saudi Arabia ndandani lan ngrenovasi kutha iki. Kayadéné kutha-kutha ing tlatah Arab liyané kutha Mekkah nduwèni iklim gurun.
 
== Ekonomi ==
Taun [[671]], Nabi Muhammad SAW lair ing kutha iki lan tuwuh diwasa. Pisanan nampa wahyu saka Allah SWT ajarané ditolak déning kaumé dhéwé kang wektu iku isih ana sajroning pepetenging pikir ([[Jahilliyah]]) saéngga pindah menyang kutha [[Madinah]]. Sawisé Madinah tuwuh ngrembaka, nabi Muhammad SAW balik menyang Mekkah manèh kanthi misi mbebasaké kutha Mekkah tanpa wutahing getih.
 
Sakbanjuré Mekkah kapatah déning administrasi [[khalifah]] kang pusaté ing Madinah, lan para raja kang wektu iku kuasa ing Damaskus ([[Dinasti]] [[Ummayyah]]), Baghdad (Dinasti [[Abbasiyah]]) lan Turki ([[Usmaniyah]]) kang nalika iku dipimpin déning [[Syarif Hussein]] nuli didadèkké siji déning Abdul Aziz ibnu Saud, dadi andhahané pemerintahanpamaréntahan Saudi Arabia nganti dina iki minangka pelayan kota suci kaloroné (Mekkah lan Madinah).
 
== Kutha-kutha jroning Ibadah Haji ==
6.697

besutan