Basa Pèrsi: Béda antara owahan

5 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
c
éjaan using AWB
c (→‎Sistem panulisan: éjaan, replaced: yaiku → ya iku using AWB)
c (éjaan using AWB)
|agency=[[Akademi basa lan sastra Persia]]{{br}}[[Akademi Ilmu Pengetahuan Afghanistan]]
|iso1=fa|iso2=per (b)/fas (T)|sil=PRS}}
'''Basa [[Parsi]]''' (jeneng lokal: '''Farsi''', '''Tajiki''' utawa '''Dari'''), iku basa klompok [[Indo-Éropah]] saka kulawarga basané. Dituturaké ing [[Iran]], [[Tajikistan]], [[Afganistan]] lan [[Uzbekistan]]. Gunggung penutur total watara 75 yuta. Déné ing [[Iran]], penutur asli basa iki watara 60% pedunungpadunung.
 
== Sajarah ==
 
== Cabang-cabang basa Persia ==
Basa Parsi sabeneré dumadi saka manéka ragam basa lan varian, sing kasebar saka [[Iran]] nganti semenanjungujung Khumzari ing [[Oman]]. Dhialèk lan varian iku antara liya:
* [[Dari|Basa Dari]] sing dituturaké ing [[Afganistan]], klebu [[Hazaragi]].
* [[Tajik]] dituturaké ing [[Tajikistan]], nanging migunakaké [[Aksara Sirilik]]
 
Déné ing wilayahwewengkon Iran dhéwé antara liya:
* [[Gilaki]]
* [[Talashi]]
{{utama|Aksara basa Persia}}
 
Sadurungé mlebu Islam, masyarakat Persia migunakaké rong vèrsi aksara ing mangsa [[Pahlavi]], yakuwiyaiku aksara sing dimodhifikasi saka [[Basa Aram]], lan vèrsi sijiné ya iku aksara asli saenggon sing disebut 'Dindapirak' utawa jroning basa Persia Modhèrn disebut 'Din dabireh' (aksara suci).
 
Basa Parsi modhèrn migunakaké aksara Arab kanthi tambahan 4 aksara kanggo nulisak’e 'zh', 'ch', 'p', lan 'g'.
350.349

besutan