Kali Sindu: Béda antara owahan

1 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
c
→‎Geologi: éjaan using AWB
c (→‎Sajarah: éjaan using AWB)
c (→‎Geologi: éjaan using AWB)
<!-- Image with unknown copyright status removed: [[Image:IndusMap.jpg|thumb|200px|Map showing the change experienced in the drainage of the Indus River after five million year ago when the tributaries of the Indus flowing from the Punjab were captured from the Ganges.]] -->
 
Kali Sindu ngisi dhasar muara (''submarine fan'') kang dumunung ing [[Segara Arabia]], kang dadi endhapan lumpurblethok nomer loro paling gedhé ing donya, watara 5 yuta km<sup>3</sup> material kang dilorod saka tlatah pagunungan. Studi bab endhapan ing kali nuduhaké yèn [[Karakoram|gunung-gunung Karakoram]] ing Pakistan lor minangka sumber utama material endhapan, lan pagunungan Himalaya nomer panyumbang loro, akèh-akèhé liwat ilèn kali-kali ing Punjab (ya iku, Ravi, Jhelum, Chenab lan Sutlej). Analisis sedimèn saka Segara Arabia déning ahli geologi segara [[Peter Clift]] lan Jerzy Blusztajn nuduhaké yèn sadurungé limang yuta taun kapungkur Kali Sindu ora kahubung karo Kali-kali Punjab kang mili mangétan tumuju menyang [[Kali Gangga]]. Naskah sadurungé, uga déning Peter Clift, nuduhaké yèn [[wedhi]] lan [[uyah]] saka Tibet kulon tekan Segara Arabia wiwit 45 yuta taun kapungkur, nuduhaké ananing Kali Sidu kuna wektu iku.
<!--
The delta of this proto-Indus river has subsequently been found in the Katawaz Basin, on the Afghan-Pakistan border. Most recently the Indus was paralleled by the ancient [[Saraswati River]], which the [[Rigveda]] suggests flowed from the [[Himalaya]] between the [[Sutlej]] and the [[Yamuna]] Rivers, close to modern day [[Chandigarh]]. Reportedly the [[Saraswati River]] was totally dried by 1900 BCE as confirmed by archaeological hydrological radiocarbon dating {{Fact|date=March 2007}}.
348.872

besutan