Wulung: Béda antara owahan

36 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
éjaan using AWB
c (Cahyo Ramadhani mindhahaken kaca Elang dhumateng Garudha: "elang" dudu basa Jawa. "garudha" wis racak dianggo jroning tulisan taun 1900an minangka tembung umum.)
(éjaan using AWB)
{{Taxobox
| color = pink
| name = Peksi ElangGarudha
| image = Eagle In Flight 2004-09-01.jpeg
| image_width = 200px
}}
 
'''ElangGarudha''' ([[basa Inggris]]: ''eagle'') punika salah setunggaling [[sato kewan|kéwan]] ingkang wonten ing [[Indonesia|Indonésia]].
 
== Ciri-ciri ==
ElangGarudha punika mlebet kéwan [[getih]] panas, gadhah sewiwi lan awak ingkang katutup déning wulu pelepah. Amargi lumebet ing klompok peksi, elanggarudha tangkar-tumangkar kanthi cara nigan. Tigannipun kabungkus déning cangkok ingkang atos. Tigan-tigan punika dipunsimpen ing lebet susuh ingkang dipundamel déning elanggarudha piyambak. Salajengipun tigan-tigan punika dipunengkremi ngantos netes. ElangGarudha njagi anakipun ngantos saged mabur.
 
ElangGarudha punika kéwan pamangsa. Panganan utami elanggarudha inggih punika kéwan [[mamalia]] alit kados [[tikus]], [[bajing]] lan [[pitik]]. Wonten sabagéyan elanggarudha ingkang nangkep [[iwak]] lan dipundadosaken panganan utami. Cucuk elanggarudha boten wonten wajanipun nanging nggadhahi wangun béngkong lan kiyat sanget kagem ngoyak daging mangsa. Peksi punika ugi ndarbèni setunggal pasang suku ingkang kiyat/kukuh lan [[kuku]] ingkang landhep kanggé nyengkerem mangsa. ElangGarudha ugi ndarbèni daya pandelengan ingkang permana kanggé mburu mangsa saking let ingkang tebih.
 
ElangGarudha ndarbèni [[sistem ambegan]] ingkang saé lan saged kanggé nyimpen [[oksigen]] ingkang kathah. Oksigen punika dipunperloaken wanci mabur. [[Jantung]] peksi elanggarudha wonten sekawan bilik kados [[menungsa]]. Bilik nginggil dipuntepangi kanthi sebutan [[Jantung|atrium]] lan bilik ngandhap dinpuntepangi kanthi sebutan [[Jantung|ventrikel]].
 
== Jinis-jinis elanggarudha ==
# [[ElangGarudha Ireng]]
# [[ElangGarudha Abang|ElangGarudha Abrit]]
# [[ElangGarudha Jawa]]
 
{{Artikel Dhasar}}
352.737

besutan