Ritus Wétan: Béda antara owahan

10 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
éjaan using AWB
c (TracySurya mindhahaken kaca Gréja Ritus Wétan dhumateng Ritus Wétan: cekak)
(éjaan using AWB)
{{Eastern Christianity}}
'''Gréja-Gréja Katulik Ritus Wétan''' iku [[Gréja Partikular|Gréja-Gréja partikular]] otonom (utawa ''[[sui iuris]]'', jroning [[basa Latin]]) sing ana jroning [[Komuni penuh|persekutuanpersekuthuan penuh]] karo [[Uskup Roma]], [[Paus (Katulik Roma)|Sri Paus]]. Gréja-Gréja iki nglestarèkaké tradhisi-tradhisi liturgi, téologi, lan dhévosi saka manéka [[Kristianitas Wétan|Gréja-Gréja Kristiani Wétan]] sing duwé gegandhèngan karo gréja-gréja mau. Gréja-Gréja Kristiani Wétan iku panci nduwèni prabédan dhoktrinal ing antarané gréja-gréjané, kususé antarané [[Gréja Ortodoks Wétan]], [[Gréja Ortodoks Oriental]], lan [[Gréja Wétan Asiria]].<ref name="Eastrite">{{cite web|url=http://www.mb-soft.com/believe/txn/eastrite.htm|title=“Gereja-Gereja Ritus Timur - Gereja-Gereja Uniat"|accessdate=2008-10-22}}</ref> Mula saka iku, Gréja-Gréja Katulik Ritus Wétan iki béda-béda jroning wangun-wangun [[liturgi|pangibadahan]], tata-tertib sakramèn<ref>[http://www.vatican.va/archive/hist_councils/ii_vatican_council/documents/vat-ii_decree_19641121_orientalium-ecclesiarum_en.html ''Orientalium Ecclesiarum'', 12-18]</ref> lan ukum kanon, tèrminologi, donga-donga tradhisional, lan amal-salèh. Nanging Gréja-Gréja iki ngakoni yèn imané ora nyimpang saka iman Gréja-Gréja sing bebarengan arupa [[Gréja Katulik Roma|Gréja Katulik]] sing esa, kalebu [[Ritus Latin|Gréja Latin utawa Gréja Kulon]]. Kabèh Gréja sing Katulik, Wétan uga Kulon, padha dhuwur drajaté.<ref>[http://www.vatican.va/archive/hist_councils/ii_vatican_council/documents/vat-ii_decree_19641121_orientalium-ecclesiarum_en.html Konsili Vatikan II, Dekrit ''Orientalium Ecclesiarum'', 3]</ref> Sacara kusus, Gréja-Gréja iki ngakoni [[Primasi Pontif Romawi|peran sentral]] saka Uskup Roma jroning [[Dhéwan Uskup]]. Gréja-gréja iki ngugemi pandhangan yèn [[Kritianitas Wétan]] wis ngrembaka sakwéné maabad-abad. Sebagéan pandhangan kasebut diandharaké déning [[Paus Yohanes Paulus II]] jroning [[Layang gréjawi|layang apostoliké]] ''Orientale Lumen'' nalika tanggal 2 Mei 1995.<ref>[http://www.vatican.va/holy_father/john_paul_ii/apost_letters/documents/hf_jp-ii_apl_02051995_orientale-lumen_en.html ''Orientale lumen'', 5-8]</ref>
 
== Delengen uga ==
 
== Pranala njaba ==
* {{en}}[http://www.pgc-lb.org/english/ Patriarkat Katulik Yunani Melkit]--Situs—Situs Wèb Resmi
* {{en}}[http://www.bkerke.org.lb/ Patriarkat Maronit]--Situs—Situs Wèb Resmi
* {{en}}[http://www.ugcc.org.ua/eng/ Gréja Katulik Yunani Ukraina]--Situs—Situs Wèb Resmi
* {{en}}[http://www.malankara.net/ Gréja Katulik Siro-Malankara Catholic]--Situs—Situs Wèb Resmi
* {{en}}[http://www.byzcath.org/ Gréja Katulik Byzantium ing Amérika]--Informasi—Informasi lan ''Messageboards''
* {{en}}[http://www.archeparchy.org/ Eparki Agung Katulik Byzantium Pittsburgh]--Situs—Situs Wèb Resmi
* {{en}}[http://www.vatican.va/holy_father/john_paul_ii/apost_letters/documents/hf_jp-ii_apl_02051995_orientale-lumen_en.html Orientale Lumen]--Layang—Layang Apostolik Paus Yohanes Paulus II ngenani Gréja-Gréja Wétan
* {{en}}[http://www.intratext.com/X/ENG1199.HTM Kitab Ukum Kanonik Gréja-Gréja Wétan, naskah lan konkordansi saka ''IntraText Digital Library'']
* {{en}}[http://www.byzcath.org/faith/documents/instruction.htm Instruksi Paleksanan Préskripsi Liturgis saka Kitab Ukum Kanonik Gréja-Gréja Wétan]--saka—saka Kongregasi kanggo Gréja-Gréja Wétan
* {{en}}[http://www.cin.org/east/eastcathamer.html Umat Katulik Wétan ing Amérika Sarékat]--Dipublikasikaké—Dipublikasikaké déning Konfrènsi Waligréja Katulik Amérika Sarékat
 
[[Kategori:Agama]]
352.737

besutan