Codex Sinaiticus: Béda antara owahan

2 bèt wis dibusak ,  5 taun kepungkur
→‎top: éjaan using AWB
c (→‎Pirsani ugi: All info is kept in Wikidata, removed: {{Link FA|pl}} using AWB (10903))
(→‎top: éjaan using AWB)
'''''Codex Sinaiticus''''' (dipun simpen ing [[London]], [[British Library]], Add. 43725; Gregory-Aland no. '''א''' (Aleph) utawi '''01''') punika satunggiling [[naskah]] manuskrip jangkep [[Prajanjian Anyar|Prajanjian Ènggal]] ingkang asalipun saking [[abad kaping-4]]. Naskah punikipunika dipun serat migunakaken huruf kapital Yunani (''[[uncial]]''). Sasanèsipun kitab Prajanjian Ènggal, naskah punikipunika ugi ngamot bagéyan ageng ''[[Septuaginta]]''. Sesarengan kaliyan ''[[Codex Vaticanus]]'', ''Codex Sinaiticus'' punika salah satunggil naskah Prajanjian Ènggal paling wigatos lan ugi ''Septuaginta'' mawi [[basa Yunani]] salebetipun ngrunut sajarah tèkstualipun.<ref>Metzger, Bruce M.; Ehrman, Bart D. (2005), ''The Text of the New Testament: Its Transmission, Corruption, and Restoration''. New York, Oxford: Oxford University Press, p. 62.</ref>
 
[[Gambar:Codex sinaticus.jpg|thumb|right|Satunggiling bagéyan ''Codex Sinaiticus'', isi kitab [[Ester]] 2:3-8.]]
''Codex Sinaiticus'' dipunpanggihaken déning [[Constantin von Tischendorf]] nalika lelampahanipun ingkang kaping tiga nuju [[Biara Santa Katarina, Gunung Sinai|Biara Santa Katarina]], ing [[Gunung Sinai]], [[Mesir]], [[1859]]. Lelampahanipun ingkang sepisanan lan kaping kalih, ngasilaken pamanggihan cuwilan-cuwilan naskah saking [[Prajanjian Lawas]], sapérangan ing antawisipun asalipun saking ''tempat sampah''. Tsar [[Alexander II saking Rusia|Alexander II]] saking [[Rusia]] lajeng mréntah panjenenganipun kanggé pados naskah-naskah sanès, ingkang dipunpitadosi tasih saged dipunpanggihaken ing biara Sinai punikipunika.
 
Cariyos kepripun Von Tischendorf manggihaken naskah manuskrip punikipunika, ingkang ngandhut sebagéyan ageng kitab Prajanjian Lawas lan sedayasadaya kitab Prajanjian Énggal, mèmper kaliyan cariyos satunggiling roman. Von Tischendorf dumugi biara punikipunika tanggal [[31 Januari]]; nanging panylidhikanipun boten ngasilaken punapa-punapa. Tanggal [[4 Februari]], panjenenganipun sampun mutusaken kanggé wangsul tanpa pikantuk asil lelampahanpun. "Mila ing dinten punika, nalika saweg mlampah-mlampah kaliyan kepala biara, panjenenganipun nggetuni kagagalanipun. Sasampunipun wangsul saking mlampah-mlampah, Von Tischendorf manggihi sang biarawan malih dhateng kamaripun lan ing mrika sang biarawan nedahaken satunggiling salinan naskah ingkang dipunsebut minangka salinan naskah ''Septuaginta'' ingkang dipun gadhahi déning biarawan punikipunika. Naskah manuskrip punikipunika dipun bungkus salembar kain lan nalika gulungan dipun bukak, Von Tischendorf ugi kagèt lan rumaos gambira amargi inggih punikipunika dhokumèn ingkang dipun pados-padosi sauntawis panjenenganipun sampun katelasan pangajeng-ngajeng kanggé manggihaken dhokumèn wau. Tujuanipun inggih punika kanggé njangkepi potongan ''Septuaginta'' ingkang panjenengan panggihaken taun [[1844]] lan ingkang panjenenganipun wedharaken arupi naskah [[perkamen]] Yunani awangun ''[[codex]]'' ([[buku]]) ingkang paling tuwa. Nanging boten namung punikupunika kémawon ingkang panjenenganipun panggihi, panjenenganipun ugi manggihaken setunggal salinan kitab Prajanjian Ènggal Yunani ingkang jangkep, boten kirang setunggal kaca utawi setunggal paragraf kémawon." Mila sasampunipun négosiasi radi dangu, Von Tischendorf pikantuk naskah ingkang ''berharga'' sanget punikipunika lan ngintunaken dhumateng Tsar Alexander II ing Rusia ingkang sanget ngregani. Salajengipun Tsar mréntah kanggé nerbitaken naskah punikipunika ing wangun [[faksimile]] supados seratan kuna punikipunika saged langsung dipunkatingalaken dhumateng khalayak ingkang langkung ramé.
 
Sedaya naskah awangun codex punikipunika kapérang saking 346 1/2 kaca [[folio]], lan dipun serat salebeting sekawan kolom. Saking sedayasadaya folio punikipunika 199 ngamot tèks kitab Prajanjian Lawas lan 147 1/2 tèks kitab Prajanjian Énggal. Kitab-kitab Prajanjian Énggal dipun susun kados mekaten: sekawan Injil, [[Serat-serat Rasul Paulus]], [[Para Rasul]], [[Serat-serat Katulik]] (''Catholic Epistles''), lan [[Kitab Wahyu]]. Éwadéné sapérangan bagéyan saking kitab [[Purwaning Dumadi]] lan [[Wilangan]] salajengipun dipun panggihaken lan dipun jilid ing buku-buku ingkang sanès, para biarawan lajeng ngintun dhumateng Von Tischendorf. Nanging déning pangurus biara sapunikisapunika ''Codex'' punikipunika dipun anggep dipun dhusta.
 
Ing wulan [[Mei]] [[1975]] nalika saweg dipun rénovasi, para biarawan biara Santa Katarina mangihaken satunggal ruwangan ing saandhapipun [[kapel]] St. George ingkang ngandhung kathah fragmèn-fragmèn perkamèn. Ing antawisipun fragmèn-fragmèn punikipunika, tigawelas kaca ''Codex Sinaiticus'' saking kitab [[Prajanjian Lawas]] ingkang ical, dipuntemokaken.
 
Sajarah awal naskah punikipunika boten dipun mangertos. [[Kolofon]] kitab [[Ezra]] lan [[Ester]] nedahaken bilih naskah punikipunika naté wonten ing [[Caesarea Palaestina]] nalika [[abad kaping-6]] lan [[abad kaping-7]]. Para pakar kagungan spékulasi bilih naskah punikipunika dipun serat ing [[Mesir]].
 
Taun [[1933]], [[British Library]] numbas naskah punikipunika saking pamarétahan komunis [[Uni Sovyèt]] kanthi regi £100.000.
 
== Cathetan suku ==
352.737

besutan