Kasultanan Demak: Béda antara owahan

3 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
éjaan using AWB
c (→‎Demak ambruk: éjaan, replaced: yaiku → ya iku (2) using AWB)
(éjaan using AWB)
}}
 
'''Kasultanan Demak''' dibangun déning [[Raden Patah]] taun 1481 [[Masehi|M]] utawa 1403 [[taun Saka]]. DhaérahLaladan iki sadurungé dadi bagéan saka Krajan [[Majapahit]] nanging wektu kedadéyan perang sedulur ing Majapahit taun 1478, pusat [[krajan]] Majapahit dipindhah menyang Keling, banjur pindhah manèh menyang Daha.
 
== Raja-raja ==
 
== Demak ambruk ==
Sapungkuré Sultan Trenggana taun 1546 ing paprangan penaklukan dhaérahlaladan [[Pasuruan]], tahta Demak dadi rebutan. [[Sunan Prawata]] sing munggah dadi Sultan ditentang akèh wong klebu para adipati, antara liya [[Pangéran Séda Lèpèn]] adiné Sultan Trenggana. Adipati Jipang ya iku [[Arya Penangsang]] uga sing mèlu nentang Sunan Prawata. Sunan Prawata pungkasané tiwas déning Aria Penangsang.
 
Arya Penangsang munggah dadi panguwasa nanging uga ditentang akèh wong ing antarané Adipati Pajang ya iku [[Jaka Tingkir]]. Jaka Tingkir sing uga mantu Sultan Trenggana ngrasa yèn garwané luwih duwé hak tahta kasultanan tinimbang Arya Penangsang. Jaka Tingkir banjur mbangun koalisi karo [[Ki Ageng Pemanahan]] lan [[Sutawijaya]], koalisi iki kasil nyingkiraké Arya Penangsang lan Kasultanan Demak wusanané ambruk.
 
Jaka Tingkir mbangun [[Kasultanan Pajang]], dhaérahlaladan Demak dadi bagéan saka Kasultanan Pajang. Jaka Tingkir nyandhang gelar [[Sultan Hadiwijaya]].
 
{{rintisan}}
352.737

besutan