Pawon: Béda antara owahan

5 bèt wis dibusak ,  5 taun kepungkur
éjaan using AWB
c (éjaan, replaced: yaiku → ya iku (3) using AWB)
(éjaan using AWB)
[[Gambar:Keuken.jpg|thumb|Sawijining pawon modèrn]]
[[Gambar:COLLECTIE TROPENMUSEUM Kampongkeuken Preanger TMnr 10013623.jpg|thumb|225px|Pawon ing dhaèrahlaladan Priangan ing taun [[1920]] ]]
'''Pawon''' sacara [[harafiah]] tegesé sawijining panggonan, biasané ing jero [[omah]] kanggo aktivitas ngolah lan nyadiakaké bahan panganan utawa [[pangan]]. Aktivitas iki diarani olah-olah utawa masak. Ananging tembung '''pawon''' bisa uga ngarujuk marang aktivitas iki, utawa asil saka aktivitas iki yakuwiyaiku panganan.
 
== Wangun pawon ==
Kanthi tuwuhing [[budaya]] lan [[teknologi]], wangun '''pawon''' tansah owah. Perencanaan pawon modèrn saiki mèlu prinsip segitelu sing nyatakaké yèn 3 fungsi utama pawon yakuwiyaiku panyimpenan (kaya [[kulkas]]), persiapan, lan masak. Prinsip iki nandhesaké supaya antara ktelu fungsi kasebut, ora silih ngalangi nanging uga let antara kaloroné ora pati adoh. Sawetara wangun '''pawon''' sing umum yakuwiyaiku
* Kabèh fungsi ing dhuwur dipasang ing siji témbok saéngga segitiga iku dadi garis. Wangun iki kurang èfèktif nanging ngirit panggonan.
* Wangun liya fungsi ing dhuwur, ya iku dipasang ing loro témbok sing adhep-adhepan.
* Wangun pawon L, yakuwiyaiku alat-alat pawon dipasang ing pojoking rong témbok.
* Wangun pawon U, ya iku mangon ing telung témbok.
Anakalané, pawon uga duwé papan kanggo mangan utawa sarapan.
352.737

besutan